Internacional 22/04/2011

França vol suspendre l'acord Schengen per evitar l'entrada d'immigrants

El conveni permet la lliure circulació de persones entre els països membres de la UE. Els francesos creuen que Itàlia deixa entrar tunisians i libis que després es desplacen a altres territoris

Agències
2 min

ParísFrança es planteja la possibilitat de suspendre temporalment l'acord de Schengen, que permet la lliure circulació de persones dins dels països de la UE, ja que creu que s'ha demostrat que es molt deficient amb l'afluència d'immigrants arribats a Europa a través d'Itàlia, procedents majoritàriament de Tunísia i de Líbia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta posició, segons fonts de la presidència citades pels mitjans francesos, es coneix cinc dies després que França suspengués durant diverses hores l'entrada al seu territori de trens provinents d'Itàlia per la població fronterera de Mentone amb l'objectiu de frenar l'entrada d'immigrants.

La comissària europea de l'Interior, Cecilia Malmström, va afirmar dilluns passat que l'acord Schengen dóna a França la possibilitat de bloquejar temporalment "per raons d'ordre públic" el trànsit de trens procedents d'Itàlia. Tot i així, va assegurar que l'Europa sense fronteres no està en perill. La responsable europea ha precisat que "va ser una interrupció temporal única" i que "sembla que això no afecta el reglament de control de Fronteres de Schengen".

No obstant això, la disputa que ha enfrontat França i Itàlia des de la decisió de Roma de concedir més de 20.000 permisos de residència temporal a immigrants arribats de Tunísia, ha portat a l'executiu comunitari a analitzar l'acord que permet la lliure circulació entre els països del espai Schengen.

La portaveu comunitària Pia Ahrenkilde va explicar a Brussel dimecres passat que l'assumpte va ser tractat aquell dia en la reunió setmanal de comissaris, i ha afegit que "l'actual crisi fa apropiat debatre la gestió de l'acord i revisar la seva governabilitat" per garantir-ne una " aplicació més eficaç ".

Amb l'acord de Schengen, els immigrants que aconsegueixen entrar a la UE per algun punt feble de la frontera comunitària poden tenir plena llibertat per moure's per la unió un cop són a dins. Si són detectats poden ser retornats al país d'on procedeixen, però sovint la vigilància sistemàtica a les fronteres interiors de la Unió es va desmantellar quan va entrar en vigor Schengen. Si volen controlar les seves fronteres, els estats han de fer un esforç suplementari, i aquests controls entorpeixen el dret a la lliure circulació que suposadament ofereix la UE com un dels avantatges de la seva existència.

stats