Internacional 12/06/2015

Francesc Vendrell: “És legítim no dialogar quan es demana el dret a decidir?”

Aquest exdiplomàtic de l'ONU, mediador en conflictes a l'Amèrica Llatina i l'Afganistan, entre d'altres, ha estat investit aquest divendres doctor 'honoris causa' per la Universitat Ramon Llull (URL)

Ara
1 min
Francesc Vendrell: "Catalunya no trobaria gaires simpaties a l'ONU"

BarcelonaFrancesc Vendrell és un expert mundial en la mediació i resolució de conflictes com a ex alt funcionari de l'ONU. Ell va ser l'encarregat de mirar de posar pau en territoris tan encesos com el Salvador, Timor Oriental i l'Afganistan.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest divendres ha estat investit doctor 'honoris causa' per la Universitat Ramon Llull (URL), a proposta de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals (FCRI) Blanquerna-URL, i en el seu discurs ha fet una defensa aferrissada del diàleg entre Catalunya i Espanya.

"És legítim no accedir ni tan sols a dialogar quan una entitat, que forma part integral d’un estat, demana el dret a decidir? És legítim denegar als habitants d’aquesta entitat, que parlen un idioma diferent, que en el seu Estatut no puguin proclamar-se nació, encara que no estiguin demanant la secessió?", s'ha preguntat Vendrell.

"Al Regne Unit, a ningú se li ha ocorregut denegar que Gal·les, Irlanda del Nord i Escòcia són nacions. I jo em pregunto fins a quin punt no hi ha una obligació moral d’asseure's amb l’altra part, i cercar una solució pacífica i no simplement tancar la porta a qualsevol diàleg", ha reflexionat Vendrell.

Josep Maria Carbonell, degà de la FCRI Blanquerna-URL i padrí de Vendrell, s’ha referit a Vendrell com a "català universal" i l'ha definit com una persona activa i també com un alt diplomàtic forjador de la pau amb gran disposició per al diàleg, que ha aconseguit moltes fites al llarg de la seva carrera en la mediació de conflictes.

stats