Internacional 23/10/2011

El Polisario acusa "directament" Al-Qaida del Magrib Islàmic del segrest de 3 cooperants al Sàhara

Representants del partit sahrauí asseguren que estan perseguint els segrestadors en la seva fugida cap a Mali

Acn / Afp
3 min

Barcelona"Acuso directament Al-Qaida del Magrib Islàmic de ser darrere del segrest dels tres estrangers". Així de contundent ha estat l'ambaixador sahrauí i representant del Front Polisario a Alger, Brahim Ghali, en referir-se al segrest del cooperant mallorquí, l'extremenya i la italiana aquesta matinada al camp de Rabuni, a Tindouf.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons fonts del Polisario, els segrestadors i les seves víctimes s'han endinsat pel desert en direcció cap a Mali, a la zona a cavall d'aquest país i Mauritània, especialment insegura. Així ho ha indicat Oualad Moussa, el delegat a Catalunya del Front Polisario. El Polisario manté que ja ha localitzat rastres dels segrestadors al desert i que els persegueix. Moussa, que no ha estat tan concret com Ghali, ha recordat que cap grup ha reivindicat l'autoria del segrest, però ha apuntat que els segrestadors podrien tenir lligams amb terroristes que actuen a la zona on es dirigeixen o podrien ser "pirates" en busca de recompensa. Moussa ha recordat que és el primer segrest als camps, i ha considerat que és "una alarma" per reforçar-hi la seguretat.

Després d'atacar, la nit de dissabte, el campament de refugiats sahrauís de Rabuni, a la província de Tindouf, i endur-se capturar tres cooperants (un mallorquí, una extremenya i una italiana), el grup dels segrestadors "s'ha endinsat al desert en direcció a les zones de Mali", ha indicat Moussa a l'ACN.

El Polisari ho sap perquè ja ha localitzat les traces de la caravana i ha començat a perseguir-la, segons asseguren fonts del partit "En aquests moments estan sent perseguits; ja han descobert les roderes dels vehicles que traslladen els cooperants o els segrestadors", ha dit Moussa. També ha indicat que el Polisario ha alertat els governs algerià i maurità perquè reforcin la vigilància a les seves fronteres.

El Polisario vol evitar que els segrestadors creuin la frontera algeriana i arribin a Mali. Els sahrauís suposen que allà és on es dirigeixen els raptors: a la zona a cavall de Mali i Mauritània que és especialment insegura i on actuen grups que ja han protagonitzat altres segrestos al Nord d'Àfrica.

Segons Moussa, que ha recordat que ningú ha reivindicat per ara l'autoria del segrest, el Polisari creu que els autors "poden tenir un lligam amb aquests grups que actuen en aquest triangle que poden ser terroristes". Però també podrien ser "pirates" que el que busquen és una recompensa pels tres cooperants.

Un vigilant ferit està hospitalitzat i un segrestat podria tenir una ferida "lleu"

El portaveu a Catalunya del govern sahrauí també ha recordat que durant l'atac a Rabuni un vigilant va resultar ferit i ara roman ingressat en un hospital. Un dels tres cooperants, ha apuntat Moussa, podria tenir "una ferida molt lleu".

"Preocupació" entre els sahrauís per la possibilitat que la inseguretat s'estengui a Tindouf

En els darrers anys hi ha hagut segrestos al Nord d'Àfrica, per exemple el de tres activistes catalans a finals del 2009 a Mauritània. Però fins ara els grups que actuen a cavall de Mali i Mauritània mai havien arribat als campaments de Tindouf, més al nord. Allà milers de sahrauís viuen refugiats des de la Marxa Verda del regne del Marroc sobre el Sàhara Occidental, durant la transició espanyola.

"Mai s'havia donat cap fenomen d'aquest als campaments de refugiats saharauís en aquests 35 anys", ha destacat Moussa, "ni a nivell de sahrauís ni a nivell de cooperants". Per això la comunitat sahrauí està "molt preocupada", ha afegit.

"Això és una alarma, un símptoma perquè el Polisario prengui mesures molt més dràstiques en l'assumpte de la seguretat" dels campaments, ha apuntat el delegat a Catalunya del govern sahrauí.

stats