Fugida de cinema en una presó de París

El reclús fugat és un delinqüent condemnat per atracar un furgó blindat en què va morir un policia

Redoine Faid, un conegut delinqüent reincident al qual alguns mitjans han arribat a qualificar com l'"enemic públic número u" de França, ha protagonitzat aquest diumenge una espectacular fugida en helicòpter des de la presó de Réau, al sud de París. El ministeri de Justícia ha detallat que un comando armat ha aterrat al pati d'honor del centre mentre el detingut era a la sala de visites.

L'evasió, segons el comunicat, ha sigut ràpida i ha durat "amb prou feines uns minuts", sense provocar ostatges ni ferits. La fiscalia investiga els fets. 

L'emissora France Info ha afirmat que el comando estava format per tres homes, que anaven armats amb armes de guerra. L'helicòpter va ser trobat incendiat entre els aeroports parisencs de Le Bourget i Charles de Gaulle, i els seus ocupants, segons la font, han continuat la fugida en cotxe.

El pati del centre penitenciari, segons la cadena BFMTV, és l'únic lloc d'aquesta presó que no està cobert, una situació que havia sigut denunciada pels funcionaris.

Faid, de 46 anys, havia sigut condemnat fa menys de tres mesos a 25 anys de presó com a organitzador d'un atracament a un furgó blindat que va provocar la mort d'una policia l'any 2010 als afores de la capital francesa.

La seva fama va créixer després de la publicació el 2010 del llibre 'Braqueur', en què explicava el seu passat criminal, del qual assegurava haver passat pàgina.

El 2017 va ser sentenciat a deu anys per haver-se escapat de la presó el 13 d'abril del 2013. En aquesta ocasió va utilitzar explosius i va retenir funcionaris. Aquesta fugida va portar al fet que França –a més de mobilitzar les seves forces de l'ordre– llancés una ordre internacional davant la sospita que havia fugit a l'estranger, però el pres va ser capturat sis setmanes després, de matinada, en un un hotel de la regió de París.

El secretari del sindicat policial Alliance Police, Loïc Travers, ha alertat a BFMTV de la perillositat de l'home, atès que està armat, i el representant del sindicat penitenciari FO, Yoan Karar, ha apuntat que els seus còmplices estaven ben entrenats i sabien com moure's per la presó.