Internacional 05/04/2012

Detecten una fuga d'unes 12 tones d'aigua radioactiva al mar a Fukushima

L'acumulació d'aigua contaminada filtrada dels reactors és un dels principals problemes que afronta Tepco, l'operadora de la central

Efe
2 min
Mesuradors de radiació a l'aigua contaminada d'una fuga de la central de Fukushima / EFE

TòquioTepco , l'operadora de la central de Fukushima Daiichi, epicentre de la crisi nuclear al Japó, ha confirmat aquest dijous la filtració al mar del voltant de 12 tones d'aigua contaminada amb estronci radioactiu, segons ha informat la televisió pública NHK.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els treballadors de Tòquio Electric Power (Tepco) han descobert de matinada la filtració del líquid contaminat, procedent d'una de les canonades connectades al tanc en el qual s'emmagatzema l'aigua radioactiva que serveix per refredar els reactors.

L'acumulació de milers de tones d'aigua contaminada filtrada dels reactors a l'interior de les instal·lacions de la planta és un dels principals problemes que afronta Tepco a Fukushima Daiichi. Això obliga l'empresa a emmagatzemar contínuament el líquid filtrat en contenidors especials.

En detectar la fuita, aproximadament una hora després, els operaris de Tepco van tancar les vàlvules de la canonada per detenir la filtració de l'aigua radioactiva, segons ha informat NHK.

Tepco ha confirmat que bona part de l'aigua contaminada s'hauria vessat a l'oceà Pacífic a través d'una tanca de drenatge que comunica la planta amb el mar.

La central ja va patir una altra fuita el passat 26 de març. En aquella ocasió, Tepco va confirmar el vessament d'unes 80 tones d'aigua contaminada amb estronci a l'oceà, procedents dels reactors 1, 2 i 3.

Per pal·liar les possibles fuites i les seves conseqüències al mar, Tepco va anunciar al febrer que cobrirà amb ciment el llit marí al voltant de la planta per prevenir la propagació de substàncies radioactives.

Amb l'operació, l'elèctrica pretén cobrir fins a 6 metres de profunditat amb una capa de 60 centímetres de ciment per evitar que el fang i la sorra contaminada entorn de la central s'expandeixin durant un període aproximat d'uns 50 anys .

Des de l'inici de la crisi nuclear, després del terratrèmol de l'11 de març del 2011, les autoritats fan proves per analitzar l'impacte de l'accident en la vida marina prop de la central, ja que s'estima que entre el 21 de març i el 30 d'abril la planta va abocar al mar uns 15.000 terabecquerels de cesi i iode radioactiu.

L'accident a la central nuclear de Fukushima Daiichi, el pitjor des de Txernòbil, ha suposat l'evacuació d'unes 80.000 persones i ha afectat greument l'agricultura, la ramaderia i la pesca locals.

stats