Crisi nuclear al Japó
Internacional 04/04/2011

Japó deixa anar 11.500 tones d'aigua radioactiva al mar

Es tracta d'una mesura extrema. Es vol fer espai per emmagatzemar aigua més contaminada, perquè està complicant molt les tasques de refredament dels reactors

Agències
2 min

TòquioTepco, l'empresa que opera la central nuclear de Fukushima, s'ha vist obligada a prendre una decisió extrema: hauran de deixar anar 11.500 tones d'aigua contaminada que s'ha acumulat a les instal·lacions per tal de deixar més espai per emmagatzemar-hi aigua amb nivells molt més alts de radioactivitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons la pàgina del diari japonès Yomiuri, 10.000 tones procedeixen de dipòsits especials de la planta nuclear, mentre que les altres 1.500 tones es trobaven al soterrani de les unitats 5 i 6. L'objectiu és fer espai en aquests llocs per poder traslladar-hi l'aigua amb una radioactivitat més elevada que està inundant les turbines dels reactors 1, 2 i 3, que està dificultant molt les tasques dels operadors de Tepco per refredar-los.

L'aigua que deixaran anar al mar té uns nivells de radioactivitat 100 vegades superiors al límit legal. El secretari en cap del gabinet, Yukio Edano, ha dit que no hi havia cap altra opció.

Això se suma a l'últim intent frustrat de segellar les fuites d'aigua que hi ha hagut. Aquest cap de setmana han provat d'injectar-hi ciment, i després escuma plàstica, però ni una cosa ni l'altra han funcionat. Ara, en un intent de localitzar la ruta que segueix l'aigua radioactiva, provaran d'abocar colorant en un túnel pròxim al reactor 2, on hi ha la fuita. Segons la televisió NHK, els treballadors han llançat un líquid de color blanc a un túnel que porta a la fossa on s'ha detectat l'esquerda d'uns 20 centímetres.

L'objectiu final és que, un cop estigui controlada la fuita, es recuperi el sistema de refrigeració, una tasca que està sent complicada pels alts nivells de radiació i pel mal estat en què han quedat les instal·lacions.

L'executiu nipó, però, és pessimista i ja ha avisat que poden passar mesos abans no s'aturin les fuites radioactives.

"El món i la indústria atòmica no poden fer com si no hagués passat res"

D'altra banda, el director general de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), Yukiya Amano, ha advertit avui que, després de l'accident nuclear de Fukushima, el món i la indústria atòmica no poden fer "com si no hagués passat res". "Les preocupacions de milions de persones de tot el món sobre si l'energia nuclear és segura han de ser preses seriosament", ha dit Amano, en l'obertura de la cinquena conferència de revisió de la Convenció de Seguretat Nuclear (CNS), que se celebra a Viena. "Una adhesió rigorosa a les normes internacionals més fortes de seguretat i plena transparència, en bones i males èpoques, són vitals per restablir la confiança pública en l'energia nuclear", ha assegurat.

A més, ha afegit que "està clar que cal fer més per enfortir la seguretat en les plantes nuclears per a reduir significativament els riscos de futurs accidents". A la reunió, que durarà fins al proper dia 14, hi assisteixen els reguladors nuclears dels 71 països adherits a aquesta Convenció Internacional. Segons Amano, la conferència tractarà assumptes polítics i tècnics. També s'hi parlarà sobre la millora de la protecció de les plantes nuclears, com enfrontar millor talls perllongats d'electricitat, optimitzar el subministrament d'emergència d'electricitat i protegir el combustible usat en condicions d'accident, entre d'altres qüestions.

stats