REVOLTES AL NORD D'ÀFRICA
Internacional 01/10/2012

Gaddafi va morir a mans d'un espia francès, diu 'Corriere della Sera'

Fonts diplomàtiques i l'ex primer ministre Mahmud Jibril coincideixen a assenyalar un agent dels serveis secrets francesos. El rebel a qui s'havia atribuït l'assassinat va morir fa unes setmanes a París

Ara
1 min
Imatge que mostraria el moment de la detenció de Gaddafi pels rebels / AFP

BarcelonaEl dictador libi Muamar al-Gaddafi va ser assassinat per un agent del servei secret francès, segons ha revelat aquest diumenge el diari italià 'Corriere della Sera', que cita fonts diplomàtiques de Líbia. L'espia s'hauria infiltrat en les files rebels per executar Gaddafi quan fos possible, sota les ordres de la presidència francesa de Nicolas Sarkozy.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exprimer ministre libi, Mahmoud Jibril, ha explicat la mateixa versió –contradictòria amb l'oficial, que atribueix la mort a rebels descontrolats– en una entrevista a la televisió estatal d'Egipte, on ha assegurat que Gaddafi "va ser assassinat per un agent estranger que es va infiltrar a les brigades revolucionàries".

Fins ara s'havia dit que el 20 d'octubre del 2011 el convoi en què Gaddafi pretenia sortir de Sirte va ser bombardejat pels avions de l'OTAN, sense saber que el dictador hi viatjava. Després, un grup de rebels va arribar al lloc, va trobar-lo i se'l va endur. Un vídeo va mostrar el dictador mentre el colpejaven i el vexaven, però sense ferides mortals. La mort s'havia atribuit a Omran Shaban, de 22 anys, que pretesament hauria trobat Gaddafi dins una claveguera. Durant un intercanvi de trets amb les forces progrovernamentals, li hauria disparat amb la seva pistola d'or. Diverses ONG han demanat una investigació.

Al juliol, Shaban va ser suposadament capturat a Bani Walid per un grup de "gaddafistes", que el van torturar. Va ser alliberat el 13 de setembre i va morir poc després a l'hospital de París on el van traslladar.

stats