Líbia
Internacional 09/06/2011

El fiscal acusa Gaddafi d'utilitzar violacions massives com a arma de guerra

El Grup de Contacte es reuneix avui a Dubai per parlar dels escenaris posteriors a la caiguda del dictador. L'OTAN continua intensificant els atacs sobre Trípoli

Agències
2 min
Gaddafi, en una imatge d'arxiu d'una visita a Roma. REUTERS

Dubai / L'HaiaEl fiscal en cap de la Cort Penal Internacional, Luís Moreno-Ocampo, assegura que pot demostrar que el líder libi Muammar al-Gaddafi va ordenar la violació de centenars de dones com una arma de guerra contra les forces rebels.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ocampo va afegir que estan estudiant el possible ús de medicació com Viagra entre les forces de seguretat gaddafistes per incentivar aquestes violacions. Gita Saghal, una advocada que havia col·laborat amb Amnistia Internacional, va dir ahir a la BBC que "la violació és una arma de guerra i és una qüestió de poder... és el que expliquen les dones de Líbia amb qui hem parlat".

Reunió del Grup de Contacte

Els representants dels EUA, França, Gran Bretanya, Itàlia, Qatar, Kuwait i la resta de països que formen el Grup de Contacte sobre Líbia es reuneixen avui als Emirats Àrabs per discutir els escenaris polítics de futur quan Gaddafi hagi d'abandonar el poder. També està previst que s'acordi un fons per donar suport als rebels.

Un alt càrrec de l'administració nord-americana, parlant sota anonimat, ha assegurat a l'agència Reuters que "la comunitat internacional està començant a parlar del que constituiria el final de la partida". El funcionari avançava que "això inclouria algun tipus d'acord d'alto el foc i alguna mena de procés polític, i evidentment la qüestió de Gaddafi i la seva família és una peça clau de tot això".

El ministre d'Exteriors britànic, Alistair Burt, ha apuntat que "el Grup de Contacte reiterarà un missatge unívoc: que Gaddafi, la seva família i el seu règim han perdut tota legitimitat i han de marxar perquè el poble libi pugui decidir el seu futur". Burt ha afegit que "fins que no ho faci, continuarem augmentant la pressió econòmica, política i militar".

La reunió arriba després que en els darrers dies l'OTAN hagi intensificat els atacs aeris contra edificis governamentals de Trípoli. Sobre el terreny, a la ciutat de Misurata les forces gaddafistes continuen assetjant la població, tot i que s'han vist forçades a abandonar el nucli urbà: 14 rebels van morir ahir en els combats i 20 més van resultar ferits, segons fonts mèdiques.

A Ginebra, el Consell de Drets Humans de l'ONU s'ha de reunir avui per debatre un informe sobre violacions de drets humans suposadament comeses tant per les tropes governamentals com pels combatents rebels.

stats