GAL·LES
Internacional 02/03/2011

Gal·les vota dijous si vol més autogovern

Gal·les vota si vol més autonomia per l'Asssamblea Gal·lesa. Després de la poca participació de 1997 aquesta consulta és la prova de foc per l'autonomisme gal·lès

Redacció
1 min

BarcelonEl país de Gal·les vota dijous si vol augmentar l'autogovern. En el cas que guanyi el sí, l'Assamblea Gal·lesa tindrà més poder legislatiu. Actualment té algunes competències en àrees com educació, sanitat o medi ambient. Pot fer propostes de millora de lleis existents o proposar-ne de noves, però a d'esperar a tenir el vist-i-plau del govern central. Això fa que el procés sigui llarg, lent i costós. Si guanyés el sí podrien proposar i aprovar lleis sense passar pel govern central.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després que al referendum de l'any 1997 guanyés el sí per un marge molt estret i una participació molt baixa serà un veritable baròmetre per mesurar el suport dels gal·lesos a l'autogovern. Els partidaris del sí diuen que l'autogovern ha anat guanyant adeptes al llarg dels anys. Si guanyés el no l'escenari polític continuaria igual però deixaria molt tocat l'autonomisme. Si guanyés el sí suposaria un terratrèmol al Regne Unit, ja que obligaria a replantejar les relacions d'Escòcia i Irlanda del Nord i pensar en un govern autonòmic per Anglaterra.

stats