Germans jihadistes: el perfil comú en els atemptats contra Occident

La relació fraternal entre els terroristes es repeteix en les massacres a Brussel·les, París, Boston o Tolosa 

Els germans Ibrahim i Khalid al-Bakraoui, de 29 i 27 anys –respectivament–, són dos dels kamikazes que dimarts van participar a la massacre a Brussel·les. Tots dos  tenien nacionalitat belga i estaven fitxats per delictes no relacionats amb terrorisme, però s'haurien radicalitzat lluny dels focus dels serveis d'intel·ligència occidentals. Així ho demostra, almenys, el fet que Turquia deportés Ibrahim en dues ocasions l'any passat, advertint Bèlgica –assegura Ankara– de la seva condició de militant jihadista.

Més enllà de la història dels Al-Bakraoui, però, el més rellevant és que fossin germans. I és que la relació fraternal entre els autors d'atemptats extremistes contra Occident és un patró que es repeteix en la majoria de les matances dels últims anys.

Ibrahim i Salah Abdeslam

Kamikaze i fugitiu dels atemptats a París (novembre de 2015)

Un dels escamots jihadistes que va atemptar a  París el 13 de novembre de l'any passat estava format per individus que, dins d'un Seat León negre i armats amb fusells d'assalt, van matar una quarantena de persones als districtes 10è i 11è de la capital francesa. En aquest grup de terroristes hi havia  Ibrahim Abdeslam (31 anys), que va immolar-se al Boulevard Voltaire i el germà del qual és Salah Abdeslam (26), considerat un dels principals autors d'aquella matança i detingut divendres passat a Brussel·les.

Saïd i Chérif Kouachi

Autors de l'atac al setmanari 'Charlie Hebdo' (gener de 2015)

Els dos terroristes que el 7 gener de 2015 van perpetrar la  matança a la seu del setmanari satíric 'Charlie Hebdo', a París, eren els germans francesos  Chérif i Saïd Kouachi, de 32 i 34 anys. Armats amb fusells Kalàixnikov, van matar 10 treballadors i dos policies en un acte de venjança per les caricatures de Mahoma que la revista havia publicat el 2006. Van ser abatuts dos dies més tard per la policia després d'atrinxerar-se en una fàbrica.

Dzhokhar i Tamerlan Tsarnaev

Responsables de l'atemptat a la Marató de Boston (abril de 2013)

El 15 d'abril de 2013, dues bombes casolanes van esclatar a la meta de la Marató de Boston. Al darrere de la preparació i col·locació dels artefactes, que van matar tres persones i en van deixar 264 de ferides, hi havia els germans txetxens  Dzhokhar i Tamerlan Tsarnaev (19 i 26 anys, respectivament, en el moment de l'atac), que van actuar motivats per l'islamisme radical. Tamerlan, considerat l'ideòleg de l'atemptat, va morir pels trets de la policia en l'operació per capturar els sospitosos. Dzhokhar, que ara té 22 anys, va ser capturat pocs dies després dels fets, jutjat i condemnat a pena de mort.

Mohamed i Abdelkader Merah

Autors del tiroteig a Tolosa i còmplice (març de 2012)

L'autor de la matança el març del 2012 a Tolosa de Llenguadoc va ser el francès d'origen algerià Mohamed Merah, de 23 anys. Entre l' atac a una escola jueva i altres tiroteigs va matar set persones en onze dies –un rabí, tres nens i tres militars–. Pocs dies després va ser abatut per un tret al cap d'un franctirador de la policia en l'operació per capturar-lo en un apartament a Tolosa on s'havia atrinxerat durant més de 30 hores. El seu germà, Abdelkader Merah, llavors tenia 29 anys. La justícia francesa el va considerar còmplice dels atacs i un jutge el va enviar a presó, on encara avui compleix condemna.