ITÀLIA

Giuseppe Conte reivindica ara la vocació europeista d’Itàlia

El primer ministre italià rep el suport de la Cambra dels Diputats

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va obtenir ahir la confiança de la Cambra dels Diputats per 343 vots a favor i 263 en contra després de presentar el programa del nou govern de coalició entre el Moviment 5 Estrelles (M5E) i el Partit Democràtic (PD). Conte va definir el nou pacte com el “començament d’una nova etapa reformadora” i va reivindicar la pertinença d’Itàlia a la UE i l’OTAN. Mentrestant, fora del Parlament, l’ultradretà Matteo Salvini i els seus seguidors van protagonitzar una multitudinària manifestació per exigir eleccions anticipades.

Durant la seva llarga intervenció davant els membres de la cambra baixa -una de les més prolongades que es recorden a Itàlia-, el primer ministre va voler marcar les distàncies amb l’anterior executiu, format pel M5E i la Lliga de Matteo Salvini, i va anunciar un canvi de ruta respecte a alguns temes clau que van marcar els últims mesos del govern, com la gestió de la crisi migratòria i la política econòmica.

El primer ministre va assegurar que la intenció del govern és gestionar la política migratòria de manera “estructural” i no com una “emergència”. “La política del nou govern lluitarà contra el tràfic de persones però no estarà dirigida només a respondre a l’emergència”, sinó que abordarà la qüestió de “la integració dels que tenen dret a quedar-se”, va assegurar Conte, alhora que va apuntar com a primera mesura la recuperació “en substància” del primer decret de seguretat aprovat per l’anterior coalició, abans que fos actualitzat amb noves esmenes que van ser qüestionades pel president de la República, Sergio Mattarella.

En aquest sentit, Conte va defensar la necessitat d’establir una política migratòria comuna que faci “efectiva la solidaritat entre els estats membres de la UE” i va proposar la introducció de corredors humanitaris europeus. El gir europeista va marcar gran part del discurs del primer ministre. “Defensar l’interès nacional no vol dir abandonar-se a recessos aïllacionistes estèrils. És dins del perímetre de la UE i no fora que s’ha de treballar pel benestar dels italians”, va assegurar, i va inaugurar així una nova fase de les relacions entre Roma i Brussel·les i va posar fi a la guerra empresa per l’anterior coalició de govern.

El primer ministre va reconèixer que el primer desafiament del nou executiu serà aprovar una llei pressupostària per a l’any que ve que eviti l’augment automàtic de l’IVA i respecti els paràmetres europeus. És per això que Conte va considerar que calia “millorar el pacte d’estabilitat” de la UE, ja que les regles pressupostàries massa rígides “corren el risc de fer invisibles” els esforços que s’han fet per afavorir el creixement del país.

Mentre des de les bancades de l’oposició els diputats de la Lliga i de la ultradretana Germans d’Itàlia cridaven “Eleccions!” i “Butaques!”, fora de la seu de la cambra baixa els líders de les dues formacions, Matteo Salvini i Giorgia Meloni, van liderar una multitudinària concentració en protesta pel nou govern, que consideren un “frau”, i per reclamar eleccions anticipades. “Passar en una setmana de ser ministre de Treball a ministre d’Exteriors. Admiro aquesta habilitat”, va dir irònicament Salvini en al·lusió al seu exaliat i líder del Moviment 5Estrelles, Luigi Di Maio.

L’‘Ocean Viking’ rescata 50 migrants

El vaixell humanitari Ocean Viking, gestionat per les ONG SOS Méditerranée i Metges Sense Fronteres, va salvar diumenge 50 persones en aigües internacionals, prop de les costes de Líbia. El nou rescat posarà a prova el nou govern de coalició italià i la seva voluntat de trencar amb la política de mà dura de l’ultradretà Matteo Salvini. Entre els rescatats hi ha dotze menors i una dona embarassada, i es preveu que l’ Ocean Viking demani poder desembarcar a Malta o Itàlia. La nova ministra de l’Interior italiana, l’advocada independent Luciana Lamorgese, ha promès un nou enfocament cap a la qüestió migratòria, de fermesa però amb la vista posada en els drets humans i la llei del mar.