Internacional 23/11/2011

El governador d'Oregon suspèn la pena de mort per "moralment equivocada"

Tot i que no és dels governadors que més morts ha ordenat, John Kitzhaber l'atura perquè no la considera "ni justa, ni ràpida, ni precisa"

Efe
1 min

WashingtonEl governador d'Oregon, John Kitzhaber, ha suspès aquesta matinada de dimecres la pena de mort en el seu estat per considerar-la "moralment equivocada", d'aquesta manera s'ha evitat l'execució d'un condemnat que estava pendent per al pròxim mes de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La pena de mort, en vigor a Oregon, no és imparcial, ni justa, ni ràpida ni precisa. I no és aplicada de manera igual a tota la gent", assegura Kitzhaber, governador demòcrata des del 2010.

Amb la decisió d'aquesta nit de dimarts a dimecres, els 37 reclusos que romanen al corredor de la mort eludeixen la pena capital almenys fins el 2015, quan conclou el mandat del governador.

"És hora que Oregon consideri un altre acostament. Per tant, rebutjo aquest sistema desigual i compromès. Així, no permetré més execucions mentre sigui governador", ha afegit.

La pena de mort a Oregon

Des que Oregon va reprendre la pena capital l'any 1984, només han estat executats dos persones. Precisament, s'han produït durant l'últim període de Kitzhaber, que va ser governador entre 1985-1992 i 1995-2003.

"Van ser les decisions més agòniques i difícils que he hagut de prendre com a governador, i vet aquí que ho he revisat i m'ho he preguntat una i altra vegada durant els últims 14 anys", ha indicat sobre aquesta qüestió.

En el que portem de 2011, els EUA han executat a 43 reclusos, i només estava Pendent l'execució de Gary Haugen, precisament a Oregon, condemnat per l'assassinat de la mare de la seva exnòvia.

Al 2010, la xifra total dels EUA va ser de 46, segons l'ong Centre d'Informació Sobre la Pena de Mort.

Dels 50 estats que composen els EUA, 35 mantenen vigent la pena de mort.

stats