Grècia
Internacional 30/06/2011

El Parlament grec ratifica el pla de retallades per a un segon rescat de la UE i l'FMI

La normalitat ha tornat als carrers, acabada la vaga general de 48 hores. Però encara hi ha una manifestació convocada per aquesta tarda en protesta per l'actuació policial d'ahir

Cristina Mas (Enviada especial)
2 min
Operaris netejant els carrers de la capital grega / EFE

AtenesEl Parlament grec ha ratificat aquesta tarda el pla de retallades que ha de permetre un segon rescat de la UE i el Fons Monetari Internacional, amb el qual Grècia preveu estalviar 28.400 milions d'euros fins el 2015.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els carrers del centre d'Atenes han recuperat avui la normalitat amb la fi de la vaga general de 48 hores. Comerços, bars i el transport públic tornen a funcionar i la gent omple els carrers com qualsevol altre dia laborable.

Als voltants de la plaça Sintagma encara són visibles algunes restes de la batalla campal que va desencadenar ahir l'aprovació del Parlament del pla d'austeritat. Els equips de neteja han treballat tota la nit però no ha pogut recollir totes les llambordes, papereres i bancs que van volar en els enfrontaments de la passada jornada.

Els indignats asseguren que hi ha uns dos mil ferits per contusions i crisis respiratòries. Per la seva banda, el Govern no dóna xifres. Per alguns carrers de la capital encara se sent l'olor dels gasos lacrimògens que ahir llançava la policia. Els joves acampats a la plaça Sintagma han reconstruït el seu campament i esperen l'arribada aquesta tarda d'una gran manifestació de rebuig a l'actuació policial d'ahir, convocada per a les sis.

Un any després de l'entrada en vigor de les primeres mesures d'austeritat pel rescat de Grècia, molts dubten encara que augmentar la dosi de la mateixa medecina sigui cap remei. Cada dia que passa s'alcen més veus contra el pagament del deute extern, que s'emporta el 50% del pressupost de l'Estat.

Més impostos, menys despesa

El nivell de renda exempt d’impostos es rebaixarà ara de 12.000 a 8.000 euros anuals. S’augmentarà l’IVA als productes de consum i als bars i restaurants, que passaran de pagar un 13% a pagar un 23%. Les taxes a la gasolina, el tabac i l’alcohol creixeran un terç de mitjana. S’introduiran impostos de luxe a iots, piscines i cotxes. Amb això, el Govern espera recaptar 2.320 milions d’euros més aquest any; 3.380 milions més el 2012; 152 milions més el 2013, i 699 milions el 2014.

Els treballadors d’empreses públiques veuran caure els seus sous fins un 30%. Tots els contractes temporals seran cancel·lats. Només un de cada deu funcionaris que es jubili serà substituït. S’haurà de cotitzar 40 anys per tenir la pensió complerta, als 65. La despesa sanitària es reduirà en 2.110 milions d’euros. La retallada en educació suposarà el tancament o la fusió de 1.976 escoles. Es reduirà la inversió pública i la despesa de Defensa (1.530 milions en cinc anys).

Privatitzacions

El Govern espera recaptar també 50.000 milions d’euros privatitzant les principals empreses públiques, com la loteria, l’Hellenic Postbanc i els operadors dels ports del Pireu i Salònica. També es privatitzarà la companyia d’aigües.

També s’ha acordat la venda del 10% de la companyia telefònica a l’alemanya Deutshe Telekom. I per a l’any vinent hi ha prevista la venda d’Helenic Petroleum, la companyia elèctrica PPC, aeroports, mines i terres propietat de l’Estat.

stats