La crisi de l'euro
Internacional 06/11/2011

Acord per crear un govern de coalició a Grècia sense Papandreu

Lukas Papadimos, antic vicepresident del BCE, probable nou cap de govern grec. El primer ministre dimitirà però no concreta quan

Ara
2 min
Papandreu

BarcelonaUn comunicat del govern grec ha anunciat la formació d'un govern d'unitat nacional per afrontar la crisi i la dimissió del primer ministre, Iorgos Papandreu, que no ha concretat quan deixarà el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'acord s'ha anunciat després de la reunió de Papandreu amb el líder de l'oposició, Antonis Samaras, i el president, Carolos Papoulias. El comunicat afegeix que les reunions continuaran dilluns al matí per decidir qui liderarà el govern de coalició.

Lukas Papadimos, de 64 anys, economista format al MIT i vicepresident del Banc Central Europeu entre 2002 i 2010 serà probablement el nou cap del govern grec. El candidat s'ha conegut durant la reunió que mantenen la tarda d'aquest diumenge el primer ministre grec, el president i el principal cap de l'oposició per negociar un nou govern d'unitat.

Iorgos Papandreu ha fet pràcticament pública la seva dimissió després del consell extraordinari de ministres que s'ha celebrat a la tarda. "Aviat es crearà un nou govern i no vull estar-ne al capdavant", ha dit el primer ministre.

Evanguelos Venizelos, ministre d'Economia, ha presentat en el consell un full de ruta amb set mesures inapelables que haurà de seguir el futur govern de coalició grec. La majoria de formacions polítiques estan d'acord a aprovar la implementació del darrer rescat financer pactat amb els socis de la zona euro per evitar la bancarrota del país.

La Unió Europea ha augmentat encara més aquest diumenge la pressió sobre Grècia. El Comissionat d'Afers Econòmics de l'UE, Olli Rehn, ha dit en una entrevista a Reuters que "si Atenes no forma un nou govern d'unitat nacional, recupera la confiança i compleix les demandes de Brusel·les, la continuitat de Grècia a la zona euro quedarà en entredit".

Antonis Samaras, el principal líder de l'oposició, s'ha reunit aquest matí amb el president de la República, Carolos Papulias, per intentar arribar a un acord. "Sóc conscient de l'angoixa del poble grec, cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats, nosaltres hem d'enviar una imatge de confiança a l'exterior i un missatge de normalitat a l'interior", ha dit Samaras al president. Papulias, al seu torn, ha demanat als líders polítics del país que posin fi a la crisi política i arribar a un acord per formar un govern d'unitat.

Samaras s'ha mostrat disposat a negociar amb la condició que Papandreu dimiteixi però no ha comentat si s'unirà a una possible coalició governamental.

stats