CRISI DEL DEUTE
Internacional 19/09/2013

Grècia obre el debat sobre la il·legalització d'Alba Daurada després de l'assassinat d'un raper antifeixista

La mort a punyalades del cantant Killah P. provoca una onada de reaccions contra el partit neonazi, que és el tercer a les enquestes

Reuters
1 min

AtenesL'assassinat a punyalades dimarts de Pavlos Fissas, un jove raper conegut amb el nom de Killah P. que feia cançons antifeixistes, ha obert el debat sobre com fer front a Alba Daurada, la formació neonazi que va entrar al Parlament a les eleccions de juny de 2012 i que va en tercer lloc a les enquestes d'intenció de vot. Dimecres hi va haver manifestacions arreu del país en rebuig a l'assassinat, pel qual va ser detingut un home de 45 anys que segons la policia era simpatitzant d'Alba Daurada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia va llançar gasos lacrimògens contra els manifestants, que acusaven el govern de "permetre que els assassins d'Alba Daurada vagin pels carrers impunement armats amb ganivets", va dir un portaveu del moviment antifeixista. Els activistes van foragitar de la protesta Pannos Kamenas, cap de files dels Grecs Independents, una formació ultranacionalista. A Salònica i Patres també hi va haver xocs amb la policia.

La seu d'Alba Daurada va ser escorcollada i hi van trobar una porra: un responsable de la formació neonazi va ser detingut. El grup neonazi té un logotip que recorda molt l'esvàstica i s'ha beneficiat del malestar social derivat de la crisi econòmica i els plans d'austeritat. Els seus líders neguen l'Holocaust i defensen el règim de la Junta, la dictadura que va governar Grècia entre 1967 i 1974. Els socialdemòcrates del Pasok, que donen suport al govern conservador d'Andonis Samaràs, n'han demanat també la il·legalització. Alba Durada s'ha desvinculat de l'assassinat.

El ministre de Protecció Ciutadana, Nikos Dendias, ha anunciat que el govern prepara una reforma legal per redefinir el concepte d'organització criminal.

stats