RESCAT GREC

Grècia manté el pols amb els socis de la moneda única

Tsipras insisteix a seguir a l’euro i a renegociar condicions del crèdit

L’ultimàtum que van llançar dilluns els socis de l’euro no ha fet gens de gràcia a Atenes. El govern d’Alexis Tsipras no només va rebutjar ahir públicament les amenaces dels socis de l’euro -que van donar de temps fins divendres a Grècia per demanar una extensió del rescat- sinó que també ha posat fil a l’agulla per tirar endavant les primeres mesures legislatives per complir amb el seu programa electoral. És una manera de deixar clar a Europa que Grècia no es farà enrere.

El líder de Syriza va assegurar ahir en un discurs que Grècia no acceptarà “xantatges” ni “ultimàtums”, però va obrir la porta a arribar a un acord aviat. “Estem compromesos amb una solució viable. Negociem amb fermesa, però no volem una ruptura”, va afirmar el cap de l’executiu hel·lè. Dilluns la resta de governs de la moneda única van exigir a Atenes que demani allargar el programa de rescat com a condició per poder continuar negociant.

Les dues primeres mesures legislatives, que Tsipras presentarà demà al Parlament grec, tindran un marcat accent social i consistiran a prohibir els desnonaments del primer habitatge i ampliar els supòsits per acollir-se a poder pagar a terminis els deutes amb Hisenda. Les dues mesures no respecten els compromisos del programa de rescat, fet que suposa un clar desafiament de l’executiu hel·lè a l’austeritat dictada pels seus creditors.

Alexis Tsipras també va acusar el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, d’haver perdut els nervis a la reunió de dilluns de l’Eurogrup i va rebutjar els ultimàtums. “No fem xantatges, però tampoc no deixem que ens en facin. Estem treballant per un acord sense austeritat i sense memoràndum, un acord sense la part tòxica de la troica”, va explicar el líder de Syriza.

Des d’Atenes, el portaveu de l’executiu grec, Gavriil Sakelaridis, va assegurar que el seu govern “no es deixa fer xantatge amb ultimàtums” i va advertir contundentment que Grècia no demanarà una extensió del programa de rescat. “No demanarem cap pròrroga ni amb una pistola al cap”, va assegurar Sakelaridis.

Després del fracàs de les últimes negociacions, l’Eurogrup tampoc es mou de la seva posició. Ahir els ministres de Finances van reiterar el seu ultimàtum a Grècia. “La qüestió continua sent si Grècia vol o no un programa. És una decisió que només depèn d’Atenes”, va afirmar l’alemany Schäuble.

Malgrat les declaracions incendiàries que fan els líders, en privat les negociacions segueixen a contrarellotge. Segons fonts del govern grec citades per Reuters, Grècia negociava ahir amb els socis de l’euro demanar una extensió del seu “contracte de préstec” durant sis mesos, però no del “programa de rescat”. És a dir, que en comptes de renovar el programa de rescat amb unes condicions que Syriza sempre ha rebutjat, només es renovaria el préstec sense lligar-lo als requisits del programa d’ajuda financera. “Un acord per a un préstec no és el mateix que un rescat”, explicaven les fonts hel·lenes.

No queda clar, però, si aquesta solució -molt similar a la del “crèdit pont” que defensava Atenes- comportaria assumir noves condicions més suaus immediatament o es negociarien en els pròxims mesos. Segons les mateixes fonts, l’anunci es podria fer avui mateix. O, en qualsevol cas, abans que expiri a finals de setmana l’ultimàtum que ha donat l’Eurogrup. A continuació, es podria convocar una nova reunió extraordinària de ministres de Finances de la zona euro per pactar aquesta mena de “crèdit pont” abans que expiri l’actual pròrroga del rescat, que finalitza el 28 de febrer.

Les tensions dels últims dies han passat factura a Grècia. Els mercats desconfien de la capacitat de l’executiu hel·lè per tancar un acord amb Europa i aquesta incertesa va afectar ahir la Borsa d’Atenes, que va tancar amb una caiguda del 2,5%. De fet, els socis de l’euro temen que si no hi ha un acord aviat amb Atenes tornin les turbulències als mercats i es posi en perill l’estabilitat de l’eurozona.