Publicitat
Publicitat

CRISI DEL DEUTE

Grècia, més a prop de les eleccions anticipades

Segona oportunitat perduda

El primer ministre grec, Andonis Samaràs, va fracassar ahir en el segon intent que el Parlament escollís el seu candidat a la presidència del país. L’excomissari europeu Stavros Dimas només va obtenir 168 vots dels 200 necessaris. L’elecció es repetirà en la tercera i última ronda aquest dilluns, i els analistes consideren molt improbable que sigui escollit, tot i que en tindria prou amb 180 suports. Si el Parlament d’Atenes no elegeix president, Grècia es veurà abocada a convocar eleccions anticipades, que per mandat constitucional s’haurien de celebrar a finals de gener o principis de febrer.

Després de cinc anys de mesures d’austeritat draconianes, les enquestes donen avantatge a l’esquerra alternativa de Syriza, que defensa una renegociació del deute i revertir les retallades. Els mercats han reaccionat amb nerviosisme davant d’aquesta perspectiva i la Comissió Europea no ha dubtat a declarar la seva preferència per la continuïtat dels conservadors de Nova Democràcia.

Samaràs havia intentat arrossegar els diputats independents prometent celebrar les eleccions a finals del 2015 en lloc del 2016 com està previst i comprometent-se a incloure’ls al govern. Però tant Esquerra Democràtica, la formació de centreesquerra que va abandonar la coalició de govern aquesta tardor, com els Grecs Independents han assegurat que no votaran per Dimas.

Pressions i denúncies

El principal dubte és ara si aquests dos partits aconseguiran mantenir la disciplina de vot dels seus diputats. De ben segur que serà un Nadal de trucades i pressions. Minuts abans del vot d’ahir, dos diputats de l’Esquerra Democràtica van anunciar que deixaven el partit. D’altra banda, un dels líders dels grecs independents ha denunciat aquesta setmana que un empresari no identificat li va oferir tres milions d’euros a canvi del seu vot.

Syriza continua al capdavant de les enquestes, però el seu avantatge s’ha reduït de 7 punts a 3,4 en els últims dies. El partit liderat per Alexis Tsipras està moderant el seu discurs i assegura als creditors internacionals -el deute grec està sobretot en mans del Banc Central Europeu- que vol mantenir Grècia dins l’euro i dins la UE.

Més continguts de