Grècia no pagarà demà els 1.600 milions que deu a l'FMI

Ho confirma un alt dirigent del govern grec. L'impagament no tindrà conseqüències immediates

Grècia no pagarà aquest dimarts els 1.600 milions d'euros que deu al Fons Monetari Internacional (FMI), l'últim dia que tenia de termini per fer-ho, segons ha confirmat un alt dirigent del govern grec aquest dilluns.

L'impagament mostra la profunditat de la crisi financera que afronta el país després del trencament de les converses entre Grècia i les institucions creditores, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i l'FMI.

La directora de l'FMI, Christine Lagarde, va assegurar a principis de mes que Grècia entraria en " fallida" si l'1 de juliol no havia pagat el que deu, tot i que un portaveu de la institució va rebaixar el qualificatiu poc després i va assegurar que es consideraria només un país " pendent de pagament".

Cap al Grexit?

El fet de no pagar dins del termini previst a l'FMI podria acostar Grècia una mica més cap a la sortida de l'euro, sobretot si comporta que el BCE talli el finançament d'emergència de què depenen els bancs grecs. Però s'espera que això no passi aquesta setmana.

Tot i el xoc ocasionat per l'incompliment per part d'un país de la zona euro, el destí de Grècia és probable que es mantingui invariable fins després del referèndum del 5 de juliol.

Els polítics de la zona euro han advertit als grecs que un no al paquet d'ajuda seria equivalent a un no al compromís amb els creditors i obriria el camí cap a una sortida de la zona euro.

Més continguts de