Crisi del deute
Internacional 07/02/2012

La vaga general paralitza Grècia i provoca aldarulls entre la policia i els manifestants

L'ultimàtum de la troica va acabar dilluns al migdia. Els antiavalots s'enfronten als vaguistes, que intenten accedir al Parlament

Ara
2 min
Manifestants grecs cremen una bandera alemanya davant el parlament d'Atenes / AFP

BarcelonaGrècia ha viscut aquest dimarts una nova vaga general contra el nou paquet de mesures d'austeritat que els creditors estrangers reclamen a Atenes a canvi d'un segon pla de rescat de 120.000 milions d'euros. La protesta (la segona en el que va d'any) arriba el mateix dia que el govern continua les negociacions amb els representants de la troica (la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional) sobre els termes del nou programa de crèdit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant les protestes a Atenes han esclatat els enfrontaments entre els manifestants i les forces de seguretat. Algunes de les persones que protestaven han intentat accedir a les escales que que condueixen al Parlament i la policia grega els ha barrat el pas. Els manifestants han respost abocant-los pintura vermella.

L'ultimàtum dels creditors va expirar dilluns al migdia, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb el president francès, Nicolàs Sarkozy, van alertar a Atenes que s'acabava el temps. París i Berlín es plantegen que, si Grècia compleix les condicions per al pla de rescat, els diners es dipositin en un fons bloquejat que garanteixi que els creditors cobraran en primer lloc, abans que els funcionaris o els jubilats.

Fins ara s'ha filtrat que el govern podria rebaixar un 20% el salari mínim interprofessional (de 750 a 600 euros), retallades a les pensions complementàries i milers d'acomiadaments a l'administració pública. Són mesures que arriben després de dos anys de rebaixes salarials, augments d'impostos i acomiadaments a la funció pública. En aquest període, l'atur ha passat del 8 al 19%. L'economia fa quatre anys que està en recessió i el Fons Monetari Internacional preveu que el 2012 caurà un 6%.

La vaga afecta el transport públic, els ferris, les escoles, les oficines del govern i els tribunals, i als hospitals es faran només serveis d'emergència. Els comerciants també s'afegiran a la protesta més tard. La vaga ha estat convocada per les dues grans centrals sindicals del país, en el sector privat (GEES) i en el públic (ADEDY).

Paral·lelament el govern tecnòcrata de Lukàs Papadimos negocia també amb la banca privada una reestructuració que li permeti rebaixar a la meitat el volum del seu deute a canvi de garantir els pagaments.

Papadimos s'ha de reunir amb els representants dels tres partits que formen la coalició de govern: els conservadors de Nova Democràcia, els socialistes del Pasok i els ultradretans de Laos.

Grècia ha de fer front el 20 de març a un pagament de 15.000 milions d'euros i si no obté el segon rescat podria declarar-se en bancarrota.

stats