Soldats veneçolans deserten a la frontera amb Colòmbia i Guadió diu que l'ajuda humanitària ha començat a arribar

Els manifestants s'enfronten a la policia per reclamar pas als camions amb medecines i aliments

Avui és el dia assenyalat per a Juan Guaidó –que es va declarar president interí de Veneçuela a finals de gener i que té el suport d'una cinquantena de països– per fer arribar al país ajuda humanitària a través de les fronteres de Colòmbia i del Brasil. El govern de Maduro ho ha prohibit perquè ho considera un pretext per a una invasió nord-americana i divendres va ordenar el tancament parcial de les fronteres. Des de primera hora hi ha hagut incidents a la frontera amb Colòmbia, sobretot a la localitat d'Ureña, on la policia s'ha enfrontat als manifestants que volien obrir els ponts per permetre el pas dels camions carregats amb medicines i aliments. Les forces de seguretat han fet servir gasos lacrimògens i bales de goma a San Antonio de Táchira per aturar la gent que volia creuar la frontera.

Quatre membres de la Guàrdia Nacional han desertat dels seus llocs després dels xocs i han estat rebuts per les autoritats migratòries de Colòmbia. Guaidó els ha felicitat i ha demanat que no se'ls consideri traïdors.

A la tarda, el president autoproclamat ha anunciat des del costat colombià de la frontera, al pont de Las Tienditas, que l'operació d'entrada de l'ajuda humanitària "ha començat". Poc abans el president colombià Ivan Duque havia lliurat a Guaidó l'ajuda, tot i el bloqueig dels passos fronterers ordenat per Maduro. "Acabem d'entregar l'ajuda humanitària al senyor president encarregat de Veneçuela, Juan Guadió. Exigim que es permeti la seva entrada de manera pacífica al territori veneçolà en benefici de la gent que ho necessita", ha dit Duque. El primer camió hauria entrat a través de la frontera amb el Brasil a la localitat de Paracaima. El camió, però, encara no hauria superat el cordó militar veneçolà.

Alhora centenars de persones han començat a concentrar-se als voltants de les bases militars i les casernes per pressionar els militars perquè deixin de donar suport a Maduro. El chavisme intenta contrarestar-los amb les seves pròpies convocatòries.

Guaidó es va presentar per sorpresa al macroconcert organitzat divendres en favor del seu país a la ciutat colombiana de Cúcuta, on s'ha abraçat amb els mandataris de Colòmbia, Iván Duque; Xile, Sebastián Piñera, i el Paraguai, Mario Abdo Benítez, i amb el secretari de l'OEA, Luis Almagro. Guaidó ha arribat a la fase final del Veneçuela Aid Live, celebrat al pont fronterer amb Veneçuela, amb el cantant espanyol Alejandro Sanz a la tarima, i la seva presència ha provocat un enrenou entre les desenes de milers d'assistents.

Dos morts per l’ajuda humanitària a Veneçuela

Aquesta és la primera vegada que Guaidó surt de territori veneçolà des que es va proclamar president interí, el passat 23 de gener a Caracas. De fet, ha desafiat la prohibició que tenia de fer-ho i ha assegurat que els militars veneçolans l'han ajudat a creuar al país veí. El president Nicolás Maduro ha ordenat el tancament parcial de la frontera. 

Duque, Piñera, Abdo i Almagro han pujat a l'escenari moments abans que Guaidó amb una gorra de Veneçuela i després han conversat i s'han abraçat amb ell davant la mirada de milers de persones que els observaven expectants enfilats a les tanques que els separaven dels mandataris. També hi era la vicepresidenta de Colòmbia, Marta Lucía Ramírez.

A la zona hi ha emmagatzemades almenys 600 tones d'ajuda humanitària internacional per a Veneçuela, que segons Guaidó entraran "sí o sí" al país avui. Maduro ho nega, i assegura que l'ajuda no passarà la frontera de cap manera.

Després de saludar els mandataris, Guaidó s'ha adreçat a la ciutadania: "Gràcies. Som aquí. Aquest pont és meu. Es pot, es pot, esclar que es pot", ha assegurat. Després ha assistit al final del concert, organitzat per l'empresari britànic Richard Branson, que busca recaptar almenys 100 milions de dòlars per ajudar Veneçuela.

Més continguts de