LLUITA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 31/07/2012

Guerra de nervis entre govern i opositors sirians

Kareem Fahim
3 min
MÉS REFUGIATS
 Un treballador de l'ONU dóna la benvinguda a un grup de refugiats sirians al primer campament construït a Jordània. El govern jordà va inaugurar ahir el centre que acollirà part dels 140.000 refugiats sirians que hi ha al país.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUT.Govern i opositors sirians es van atribuir ahir victòries claus en la batalla pel control de la ciutat d'Alep, al nord de Síria. Això mentre les Nacions Unides van alertar que la violència dels combats havien provocat la fugida d'aquesta ciutat d'unes 200.000 persones -un 10% de la població- aquests últims tres dies.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els combatents opositors van assegurar que després d'una batalla campal amb l'exèrcit sirià -que va durar hores- van aconseguir el control de la ruta que surt d'Alep i va cap al nord-oest de Síria fins a la frontera turca, un punt de vital importància per als subministraments i el trasllat d'efectius.

Els opositors al règim de Baixar al-Assad van informar que en aquesta operació s'havien apoderat de tancs i altres vehicles militars i també van publicar un vídeo en què van mostrar escenes de la batalla nocturna i imatges del punt de control de la ruta que surt d'Alep cap a Turquia que des d'ahir està a les seves mans. Però res fa pensar que el control d'aquesta carretera els duri gaire als opositors, amb els helicòpters i els avions de combat de l'exèrcit sirià patrullant constantment el cel de la ciutat.

Mentre els rebels anunciaven aquesta petita victòria, la televisió oficial del règim va informar que l'exèrcit sirià havia recuperat el control de Salaheddin, un districte a la part sud-oest d'Alep, on els combatents rebels havien concentrat els seus atacs contra les tropes del govern d'Al-Assad. Un militar d'alt rang va declarar a la televisió que els "pistolers mercenaris" havien estat derrotats.

Però els caps militars dels opositors al règim mantenen que han repel·lit fins ara amb èxit tots els atacs de les tropes de l'exèrcit sirià a Alep. Cap de les versions donades ni per l'oposició ni pel govern sirià no s'han pogut confirmar de manera independent.

Fugida massiva de civils

Mentre la ciutat d'Alep pateix els pitjors combats des de l'esclat de la revolta contra el règim sirià l'any passat, la delegada de les Nacions Unides per a Afers Humanitaris, Valerie Amos, va fer una crida a les parts en conflicte "a assegurar-se que no ataquen objectius civils". En un comunicat, Amos va xifrar en 200.000 el nombre de persones que havien fugit d'Alep i la seva àrea d'influència per culpa dels combats en només tres dies. "No sabem quanta gent continua atrapada entre les línies de combat", va assegurar Valerie Amos.

En els últims dies, mentre els combatents opositors han llançat una ofensiva pel control dels diferents districtes d'Alep, el règim sirià ha enviat tropes, vehicles blindats i helicòpters per fer-hi front i evitar que la ciutat més poblada del país caigui en mans rebels.

Segons els activistes opositors, diumenge hi va haver nous enfrontaments, entre els quals al districte clau de Salaheddin, però no hi va haver cap assalt massiu de l'exèrcit sirià, que manté bona part de les seves tropes estacionades al voltant de la ciutat. Els opositors asseguren que han notat un canvi de tàctica de les tropes del règim, que ara opten per fer servir helicòpters i artilleria per atacar els diferents districtes en lloc d'entrar-hi amb tancs com va passar dissabte a Salaheddin.

Els testimonis recollits a Alep, considerada la capital econòmica del país, la descriuen com una ciutat fantasma amb els barris totalment buits, els comerços tancats i els hospitals sense metges. En un vídeo penjat a internet es veu una fàbrica cremant mentre en un altre alguns habitants mostren la seva alegria per la captura d'un tanc de l'exèrcit en un carrer de la ciutat.

La pressió internacional

Esperitats per l'atac amb bomba que aquest mes ha mort quatre alts càrrecs del govern sirià a Damasc, els combatents rebels han intentat guanyar terreny a les dues principals ciutats sirianes -Damasc, la capital, i Alep- posant a prova la força i la capacitat de l'exèrcit d'Al-Assad.

Però més enllà del que passa sobre el terreny, el ball d'interessos diplomàtics continua, com posa en relleu la visita aquest cap de setmana del ministre d'Afers Estrangers del règim sirià, Ualid al-Moallem, a l'Iran, un dels pocs aliats de Baixar al-Assad que, segons les grans potències occidentals, està proveint l'exèrcit sirià d'armes i suport militar.

Això mentre Rússia es manté implacable en la defensa del règim sirià i països com Qatar o l'Aràbia Saudita s'encarreguen de proveir d'armes els opositors sirians a través de la frontera turca amb el vistiplau d'aquest país i els Estats Units.

stats