HRW denuncia els “tests de la vergonya” del Líban

L'ONG exigeix la fi dels exàmens anals per provar una suposada homosexualitat de les víctimes

“El ministeri de justícia del Líban ha d'acabar amb els exàmens anals com a part dels mètodes d'investigació policial per determinar l'orientació sexual de les persones”, diu l'ONG humanitària Human Rights Watch (HRW) en una nota de premsa feta pública aquest divendres.

L'organització demana a les autoritats del Líban que eliminin l'article 534 del Codi Penal, que criminalitza les “relacions sexuals contra natura”, i és utilitzat per perseguir els homosexuals.

“Els exàmens anals forenses dels homes sospitosos de mantenir relacions homosexuals constitueixen un tracte degradant i humiliant”, ha dit Rasha Mumneh, un investigador de HRW. “Aquests tests de la vergonya han d'acabar immediatament, el govern no té autoritat per castigar i degradar els seus ciutadans per la seva conducta sexual”, ha continuat l'investigador.

El cap del Sindicat de Metges del Líban, Sharaf Abu Sharaf, va fer una crida a acabar amb aquestes pràctiques: “Els tests són medicament i científicament inútils per determinar si s'ha practicat sexe anal consentit, i a més constitueixen una violació dels estàndards internacionals contra la tortura”.

HRW considera que els “tests de la vergonya” són emprats per la policia com una forma de càstig, intimidació i humiliació contra els col·lectius més marginats i minoritzats de la societat.