Sèrbia

Crims contra la humanitat

Sèrbia captura Goran Hadzic, l'últim criminal de guerra buscat per l'Haia

El Tribunal Penal Internacional (TPI) per a l'Antiga Iugoslàvia acusa l'antic líder dels serbis de crims de guerra i contra la humanitat, de l'expulsió de la població croata i no sèrbia de Krajina (Croàcia), així com d'assassinats, persecucions, tortures i tractament inhumà des de 1991 a 1993

L'antic líder dels serbis de Croàcia, Goran Hadzic, acusat de crims de guerra pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per a l'Antiga Iugoslàvia de l'Haia, ha sigut arrestat avui, segons ha confirmat el president serbi, Boris Tadic, en roda de premsa. 

Diversos mitjans han informat que Hadzic –l'últim acusat del TPI en llibertat, després de la detenció, el maig passat, de l'excomandant militar serbobosnià Ratko Mladic– ha sigut arrestat a Krusedol, al nord de Sèrbia, a uns 80 quilómetres de Belgrad, en un bosc on suposadament havia de trobar-se amb un "contacte". 

Hadzic, de 52 anys, va ser president des de febrer de 1992 fins a finals de 1993 de la rebel República Sèrbia de Krajina, un territori de Croàcia poblat per serbis, que va declarar-se independent després que els croats proclamessin el 1991 la independència de l'antiga Iugoslàvia.

Assassinats, tortures, persecucions

El TPI va fer pública el juliol de 2004 la seva acusació contra Hadzic, a qui consideren responsable de crims de guerra i contra la humanitat, de l'expulsió de la població croata i no sèrbia de Krajina, així com d'assassinats, persecucions, tortures i tractament inhumà des de 1991 a 1993.

La detenció per part de les autoritats sèrbies d'aquest presumpte criminal de guerra és vista com un acostament del país balcànic a la Unió Europea.

Sèrbia aspira a obtenir l'estatus de país candidat a l'adhesió a la UE abans no acabi l'any.

Més continguts de