Intercanvi històric
Internacional 18/10/2011

El soldat Shalit arriba a casa seva, al nord d'Israel

El procés d'intercanvi de presos entre Israel i Palestina ha començat aquesta matinada

Agències
3 min

JerusalemEl soldat Gilat Shalid, alliberat aquest dimarts en virtut d'un acord d'intercanvi de presos entre Hamàs i Israel que ha de deixar lliures 1.027 presoners palestins, ja ha arribat a casa seva, a la població de Mitzape Hila, al nord d'Israel. Hi ha arribat amb helicòpter, després de reunir-se amb la seva família després de cinc anys de captiveri a mans de Hamàs.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest matí, en arribar en territori israelià, l'ha rebut el primer ministre Benyamin Netanyahu i el ministre de defensa Ehud Barak. "Benvingut de nou a Israel, estem molt contents de tenir-te a casa", l'ha saludat Netanyahu.

Un intercanvi per la pau

Poc abans d'arribar a Israel ha dit en una entrevista a la cadena egípcia Nile TV que el seu alliberament "ha estat un èxit de la mediació d'Egipte amb Hamàs i Israel" i que espera que l'intercanvi "contribueixi a la pau". El soldat, que tenia 19 anys quan el va capturar un comando de Hamàs el 2006 ha dit que "havent recuperat la llibertat, vull fer moltes coses". El soldat es troba a Israel i està en bon estat de salut, segons fonts militars del país. El procés d'intercanvi de presos entre Israel i Hamàs que s'ha iniciat aquesta matinada segueix el seu curs amb el trasllat dels presoners palestins a les seves destinacions, sota la supervisió del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).

Un procés mil·limetrat

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El tan esperat intercanvi de presos entre Israel i Hamàs ha començat la matinada de dimarts, amb l'alliberament dels primers centenars de presos palestins, que han estat transportats amb autobusos fins a punts d'intercanvi, a canvi de l'alliberament pels islamistes del soldat Gilad Shalit, capturat per Hamàs el 2006 i des d'aleshores retingut a la franja de Gaza. Després d'unes hores de confusió, les autoritats egípcies han confirmat que Hamàs ja els ha lliurat el soldat captiu.

Expectació i celebracions a Palestina

La primera fase de l'intercanvi ha començat amb una forta expectació als territoris ocupats palestins i Israel. Un total de 477 presos palestins han començat a sortir de les presons del desert del Negev en autobusos fortament custodiats, mentre un segon grup més petit de dones era alliberat d'una presó del centre del país. La majoria dels presoners, sota supervisió de la Creu Roja, seran traslladats als punts fronterers amb Egipte i Gaza, i altres seran alliberats a Cisjordània.

Cinc anys de segrest

Shalit, de 25 anys, va ser capturat per milicians de Hamàs el 2006, que havien passat a Israel des de Gaza a través d'un túnel. Des d'aleshores ha estat incomunitat i només se'n van veure imatges en un vídeo difós pels captors el 2009. S'espera que sigui conduït en helicòpter a una base aèria del centre d'Israel, on es reunirà amb el primer ministre Benjamin Netanyahu i amb la seva família. Després volarà a casa seva, al nord d'Israel.

En una segona fase de l'intercanvi, que s'ha de fer en un període de dos mesos, 550 presoners palestins més han de ser alliberats.

Segons imatges difoses per canals de televisió locals, els presos són transportats en autobusos al pas militar de Kerem Shalom, a prop de Gaza ia la localitat de Betunia, a l'entrada de la ciutat cisjordana de Ramal·la, on seran alliberats.

A les 02:30 hora local, ha estat donada l'ordre de fer-los sortir de les presons de Hash i Ketziot ja les 05:00 un comboi d'autobusos amb 147 presos abandonar aquest últim centre penitenciari amb destinació al pas fronterer de Kerem Shalom, proper a la franja de Gaza i la frontera amb Egipte.

L'inici de l'excarceració dels presoners palestins té lloc hores després que el Tribunal Suprem israelià rebutgés els quatre recursos presentats per associacions de víctimes del terrorisme contra el canvi del Shalit.

stats