"El Regne Unit hauria de continuar com a membre de la UE?"

Es fa pública la pregunta del referèndum sobre Europa que impulsa David Cameron

El govern britànic ha confirmat aquest dijous la pregunta que es plantejarà als britànics en el pròxim referèndum sobre Europa: "El Regne Unit hauria de continuar com a membre de la Unió Europea?".

L'executiu ha acceptat la versió recomanada per la Comissió Electoral davant la proposta del primer ministre, David Cameron, que volia preguntar: "Pensa vostè que el Regne Unit hauria de ser membre de la Unió Europea?".

La Comissió Electoral, l'autoritat que regula les eleccions i els plebiscits, ha opinat que aquesta darrera formulació podia induir a error, ja que alguns votants podien pensar que aquest país no és actualment membre de la UE.

La pregunta finalment escollida, que es respondrà afirmativament o negativament, permetrà als partidaris de la permanència fer campanya pel sí, mentre que el no representarà la sortida del bloc europeu.

Els detalls de la qüestió i el calendari de la convocatòria del referèndum s'inclouran en un nou projecte de llei impulsat pel Govern de Cameron que aquest dijous es comença a tramitar a la Cambra dels Comuns.

Cameron, de gira per Europa

La tramitació d'aquest text, que s'hauria d'aprovar sense sorpreses després que l'opositor Partit Laborista també hagi anunciat que hi donarà suport, coincideix amb l'inici d'una gira europea per part del primer ministre.

Cameron, reelegit per majoria a les eleccions britàniques del 7 de maig, es desplaça aquest dijous a l'Haia per entrevistar-se amb el cap del Govern holandès, Mark Rutte, i posteriorment viatjarà a França per veure el president gal, François Hollande.

Divendres, el líder conservador conversarà a Polònia amb el primer ministre, Ewa Kopacz, i més tard, a Alemanya, amb la cancellera Angela Merkel.

Cameron ha cancel·lat a última hora la visita a Dinamarca, després que la primera ministra danesa, Helle Thorning-Schmidt, hagi convocat eleccions anticipades per al 18 de juny.

Les reformes que vol el Regne Unit

La gira del líder britànic s'emmarca en la seva estratègia per impulsar algunes reformes a la UE, sobretot en matèria d'immigració i accés a prestacions socials, amb la vista posada a convocar el referèndum sobre la permanència o no del Regne Unit dins el bloc abans de la fi del 2017.

La seva ofensiva diplomàtica va començar dilluns amb una reunió a la seva residència oficial de Chequers amb el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, a qui va exposar les línies generals del seu pla de reforma.

La celebració d'un referèndum de permanència a la UE és una promesa electoral de Cameron i una antiga i recurrent demanda del Partit Conservador, que compta amb un bon nombre de euroescèptics entre les seves files.

Més continguts de