Polèmica post-cimera de la UE
Internacional 12/12/2011

Els socialistes francesos rebutgen el projecte de nou tractat europeu

El candidat François Hollande diu que l'acord de la cimera "no respon a la situació d'urgència" ni "serveix per al futur d'Europa". Reclama intervenció del BCE, eurobons i un fons de rescat potent

Efe
1 min
Sí: François Hollande, Boualem Sansal. No: Ignazio La Russa, Miguel Sebastián

ParisEls socialistes francesos discrepen de les conclusions de l'última cimera europea, que ha estat una victòria política per al president conservador, Nicolas Sarkozy. "Si sóc escollit president de la República, renegociaré aquest acord", ha dit aquest dilluns François Hollande, candidat socialista a les presidencials franceses de la propera primavera. Hollande ha reclamat "la intervenció" del Banc Central Europeu, que fins ara s'ha mantingut com a ens independent dels governs, eurobons i un fons de rescat financer potent.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hollande ha dit que l'acord –que preveu més disciplina fiscal entre els socis i que ha causat la ruptura amb la Gran Bretanya, que s'ha situat fora del nou tractat– "no és una bona resposta ni a la situació d'urgència, ni serveix per recuperar la confiança, ni per al futur d'Europa".

Sobre l'acord dels líders de la UE d'incorporar per llei la limitació del dèficit públic al 3% del PIB, Hollande ha avançat que si guanya els comicis fixarà "una llei de programació" per tornar a l'equilibri pressupostari "a partir del 2017".

Les declaracions d'Hollande arriben després d'un cap de setmana de crítiques per part de l'Elisi i dels partits conservadors francesos contra els socialistes, per la seva negativa a aprovar abans de les presidencials una reforma constitucional que, com s'ha fet a Espanya, fixi el topall del 3% al dèficit. La reforma requereix una majoria qualificada al Parlament que fa imprescindible el suport dels diputats del PS.

stats