ÀSIA

L'Índia bombardeja bases insurgents al Pakistan

Justifica que ha destruït un campament d’entrenament terrorista, però Islamabad ho desmenteix

Caces de combat indis van entrar ahir a l’espai aeri pakistanès i van bombardejar la localitat de Balakot, situada només uns 200 quilòmetres al nord-est d’Islamabad, com a represàlia per l’atemptat del 14 de febrer passat al Caixmir indi, en què van morir 42 policies i que va ser reivindicat pel grup terrorista Jaish-e-Mohammad (JeM), amb base al Pakistan. Nova Delhi va justificar ahir el seu atac dient que el seu únic objectiu era destruir diversos campaments de terroristes que en teoria eren en aquesta població pakistanesa. Islamabad, però, va considerar l’ofensiva una clara provocació i ara és imprevisible on pot arribar l’escalada bèl·lica. Tant el Pakistan com l’Índia disposen d’armes nuclears i un nou enfrontament podria desestabilitzar tota la regió.

Es revifa la tensió entre l'Índia i el Pakistan per un atemptat al Caixmir

Quan l’Índia es va independitzar del Regne Unit, el 1947, la seva població musulmana es va segregar i va crear un altre estat, el Pakistan. Però amb una excepció, la zona del Caixmir: el maharajà que regia aquesta zona va decidir que aquest territori de majoria musulmana passaria a formar part de l’Índia, cosa que va provocar el primer enfrontament armat entre els dos països. Actualment el Caixmir està dividit en tres zones: una controlada pel Pakistan, una altra per l’Índia i una tercera per la Xina.

La guspira que va encendre el conflicte actual va ser un atemptat al Caixmir indi, en teoria protagonitzat per un grup terrorista pro pakistanès, i que va ser el més mortífer a la regió de les tres últimes dècades: fins a 42 policies indis van morir. Els dos països s’han intercanviat amenaces des d’aleshores, però ahir Nova Delhi va recórrer a les armes finalment. El secretari d’Exteriors de l’Índia, Vijay Keshav Gokhale, va detallar en una roda de premsa que els avions de combat indis havien atacat de matinada “el campament d’entrenament més gran del JeM a Balakot”, o sigui del grup terrorista que en teoria està al darrere de l’atemptat al Caixmir indi. “Ha sigut un atac preventiu absolutament necessari”, va afegir.

En canvi, ahir el Pakistan va donar una altra versió dels fets. Va admetre que els caces del país veí havien entrat al seu espai aeri i que havien deixat caure quatre bombes a la localitat de Balakot quan s’estaven retirant de la zona, però va assegurar que no havien provocat baixes ni danys, i encara menys havien abatut cap terrorista. El portaveu de l’exèrcit del Pakistan, el general de divisió Asif Ghafoor, va detallar fins i tot que aquesta incursió en territori pakistanès només havia durat quatre minuts escassos, i que els avions de combat indis van intentar dues vegades més durant la matinada entrar a l’espai aeri pakistanès però no ho van aconseguir gràcies a l’actuació de les forces d’Islamabad.

“Rebutgem rotundament l’afirmació índia que han atacat suposats campaments terroristes”, va insistir a través d’un comunicat l’oficina del primer ministre pakistanès, Imran Khan, que ha convocat per avui una reunió especial de l’Autoritat Nacional de Comandament, òrgan civil per a la supervisió dels afers relacionats amb l’arsenal nuclear. Aquesta mateixa font va advertir que Islamabad no es quedarà de braços creuats i respondrà a Nova Delhi.

Per la seva banda, el ministre d’Exteriors, Shah Mahmood Qureshi, va anar més enllà i va advertir ahir al secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, que el bombardeig indi podria afectar, de retruc, l’Afganistan, perquè podria fer fracassar les negociacions que els Estats Units duen a terme a Qatar amb els talibans per posar fi a la guerra en aquest país. El Pakistan ha estat un tradicional aliat dels talibans -va ser un dels tres únics països que van reconèixer el seu règim als anys 90-, mentre que l’Índia dona suport actualment al govern afganès, dominat en bona part pels anomenats mujahidins.