LA POLÍTICA DEL FILL ÚNIC A PEQUÍN
Internacional 30/07/2012

Indignació a la Xina per l'augment d'avortaments forçats

Edward Wong
3 min
Pan Chunyan va penjar fotografies a internet en què mostrava blaus  al cos just després que li provoquessin un avortament forçat.

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍNPan Chunyan va ser raptada a la seva botiga de queviures quan estava embarassada de vuit mesos del seu tercer fill. Homes a sou d'un funcionari local van tancar-la en una habitació i quatre dies més tard la van portar a un hospital, on van forçar-la a posar la seva empremta digital en un document que deia que acceptava avortar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Després que la infermera m'injectés una droga, els esbirros van desaparèixer", explicava Chunyan, de 31 anys, en una entrevista telefònica des de la província sud-oriental de Fujian. "Vaig plorar i esperava que el nadó sobrevisqués". Però després d'hores de part, la criatura va néixer morta el 8 d'abril, "tota negra i blava", va dir la mare.

Els informes recents de dones forçades per funcionaris locals a avortar en estadis avançats d'embaràs han fet renéixer el debat sobre la política de control demogràfic de la Xina i han provocat una protesta irada entre els assessors polítics i intel·lectuals que intenten pressionar el govern central per canviar els fonaments o revocar una llei que penalitza les famílies que tenen més d'un fill. La pressió per modificar la legislació també creix en un altre front, el dels economistes que diuen que una població envellida i la disminució de mà d'obra jove i barata seran factors decisius en la desacceleració de l'índex de creixement nacional.

La població xinesa és la més nombrosa del món, i el govern central sembla concentrat a limitar-la a través de la política del fill únic, afirma He Yafu, analista demogràfic. Abolir aquesta política, però, podria no ser suficient per portar la natalitat a "un nivell sa" perquè altres factors ho dificulten, opina.

Més enllà del debat sobre la llei, els crítics diuen que l'execució d'aquesta política comporta abusos generalitzats, com ara els avortaments forçats, perquè molts governs locals recompensen o penalitzen els funcionaris segons la capacitat que tinguin de mantenir els índexs de població baixos.

És el cas del municipi de Daji, explica Pan Chunyan, resident a la zona. Segons ella, Ma Yuyao, cap de planificació familiar de la localitat, "fa punts per ser ascendit". Molts pares disposats a pagar la multa de 6.000 euros per tenir més d'un fill són forçats igualment a avortar per mantenir baix l'índex demogràfic.

Si s'ha de valorar per les converses en microblogs d'arreu de la Xina i articles en els diaris oficials sobre els casos d'avortaments forçats, la política del fill únic es qüestiona més ara que en els últims anys. El mes passat va rebre fortes crítiques d'un grup d'assessors polítics en un fòrum a la Universitat de Pequín, coorganitzat amb l'Oficina Nacional d'Estadística, per discutir els resultats del cens del 2010. Els presents a la reunió estaven indignats per la situació de Feng Jianmei, víctima d'un avortament forçat a principis de juny que va fer-se famosa després que un familiar publiqués a internet les fotografies del seu fetus de set mesos.

La crisi diplomàtica al voltant del dissident Chen Guangcheng va portar més atenció a la llei. Chen, un advocat autodidacte que es va escapar de l'arrest domiciliari i va ser acollit a Nova York, és possiblement l'advocat més famós entre les dones que són forçades a esterilitzar-se o a avortar. La seva feina va provocar la ira de governs locals, i l'administració central va ignorar la seva persecució a la província de Shandong.

Abolir la llei no ajudaria

El cens del 2010 mostra que l'índex mitjà de natalitat en una casa xinesa és d'1,181 i que és més baix en ciutats que en àrees rurals. Hi ha alguns estudis, incloent-hi un experiment a llarg termini en un comtat de la província Shanxi on la llei de planificació familiar s'havia suspès, que mostren que les famílies no tindrien més fills encara que la llei s'abolís. Alguns analistes diuen que les raons són la ràpida modernització i el moviment en massa cap a les àrees urbanes -els pares diuen sovint que no poden permetre's tenir més d'un o potser dos fills-. Això no només implica que la política del fill únic podria deixar de ser necessària, sinó també que revocar-la no beneficiaria necessàriament l'economia.

stats