Intenten abatre l'helicòpter que traslladava a Kabul el secretari de Defensa dels EUA

Els insurgents disparen diversos projectils contra l'aeroport de la capital afganesa

Ha anat d'un pèl. Insurgents afganesos han intentat abatre l'helicòpter que traslladava aquest dimecres a Kabul el secretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis, que ha viatjat a la capital afganesa per reunir-se amb el responsable de l'OTAN al país, Jens Stoltenberg, i el president afganès, Aixraf Ghani.

Mattis s'ha salvat per pocs de minuts. Els insurgents han disparat diverses granades de morter contra l'aeroport de Kabul, però quan els projectils han impactat contra les instal·lacions, el secretari de Defensa ja havia aterrat a la capital afganesa. N'ha resultat il·lès.

Aquesta no és la primera vegada que la insurgència afganesa atempta contra l'aeroport de Kabul. De fet, l'aeròdrom ha estat sovint blanc d'atacs amb projectils, però normalment acostumen a tenir lloc a la nit, quan no hi ha activitat a la zona civil d'aquesta instal·lació. Aquest dimecres, però, ha sigut una excepció: l'atac va començar a plena llum del dia, a les onze del matí (hora afganesa; dues hores i mitja menys a Catalunya), i es va allargar durant gairebé vuit hores. Tots els vols –tant d'arribada com de sortida– van quedar suspesos fins l'endemà.

Trump amplia tropes a l'Afganistan

Tant els talibans com el grup terrorista Estat Islàmic han reivindicat l'atemptat. En total hi han mort quatre persones, i onze més han resultat ferides. Malgrat l'incident, Mattis no ha modificat la seva agenda. "Mes tropes nord-americanes a l' Afganistan, conjuntament amb contribucions addicionals dels aliats, posen en evidència que no deixarem aquesta batalla", ha destacat el secretari de Defensa nord-americà en una roda de premsa a Kabul, després de reunir-se amb Stoltenberg i Ghani. En l'actualitat els Estats Units tenen uns 11.000 efectius a l'Afganistan.