Internacional 01/11/2015

Iorgos Tsarbopoulos: “La crisi de refugiats es podria gestionar: no fer-ho és el gran fracàs d’Europa”

Cap de l’oficina de l’ACNUR a Grècia

Cristina Mas
2 min
Iorgos Tsarbopoulos: “La crisi es podria gestionar: no fer-ho és el gran fracàs d’Europa”

BarcelonaIorgos Tsarbopoulos, responsable de l’agència de l’ONU per als refugiats a Grècia, està aplicant al seu país el que va aprendre treballant a Angola, Ruanda, Timor Oriental i Colòmbia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Què passarà a Grècia si els països de la UE no es reparteixen l’acollida?

Si Hongria manté tancada la frontera, Croàcia, Sèrbia, Macedònia i Bulgària també ho faran i, com que Grècia no pot blindar milers d’illes, la gent es quedarà atrapada aquí. I serà un desastre. Aquí ja hem declarat la situació d’emergència, i hi tenim equips desplaçats d’arreu del món. Estem treballant amb les autoritats gregues per documentar tota la gent que arriba a les illes, i organitzar el trànsit en les millors condicions possibles. Però és evident que Grècia no pot afrontar-ho sola.

Com explica l’onada de refugiats d’aquest estiu?

Bàsicament el que ha passat és que els sirians que viuen des de fa anys als camps de refugiats del Líban no poden més. Han vist que la guerra no s’acaba i no estan disposats a suportar un altre hivern com el passat. El segon factor és que la ruta per Líbia s’ha complicat, perquè és més perillosa per les pasteres i la violència a Líbia. El camí des de Turquia és més fàcil.

El mal temps no atura les pasteres.

Per desgràcia, el que veiem són més naufragis: la gent no deixarà de venir pel mal temps. No pot ser que Europa no sigui capaç de gestionar l’acollida de mig milió de refugiats, quan Turquia o el Líban, tots sols, n’han rebut quatre vegades més. El que cal és ajudar els països veïns de Síria, que fins ara han carregat el pes, i obrir vies legals d’entrada des d’allà, almenys per als sirians, que tothom reconeix que són refugiats de guerra. Així es podrà saber qui són i organitzar l’acollida. Si no, vindran igualment, amb molt de patiment i tragèdies, i sense control.

Però aquesta crisi és gestionable?

I tant. Estem parlant de 400.000 persones per a tot Europa. Però caldria actuar proactivament, anticipar-nos, i el que veiem és que ni tan sols hi ha capacitat de reacció davant del problema. La crisi de refugiats és el gran fracàs d’Europa. Ja tenim milers de persones exhaustes fent voltes pels Balcans buscant un lloc per on passar! I com que les rutes canvien, la pregunta és qui serà el proper. La gran mentida de l’extrema dreta és dir que això es pot afrontar des dels estats.

stats