Internacional 08/11/2011

Un informe de l'ONU alerta que l'Iran està fabricant armes nuclears

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, depenent de l'ONU, explica en un detallat informe que Iran està treballant en el desenvolupament d'armes nuclears

Ara
1 min
Imatge d'una instal·lació nuclear de l'Iran difós per la CNN.

BarcelonaL'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) explica en l'informe més detallat que mai s'ha fet sobre el programa nuclear de l'Iran que el país "ha aconseguit dominar els passos crítics necessaris per a dissenyar i construir una arma nuclear". El document arriba en plena escalada de tensió amb els Estats Units i Israel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El text assegura que el programa nuclear iranià és "més ambiciós i estructurat" del que es pensava i que "està orientat a la construcció i prova d'una arma nuclear que pugui adaptar-se a un míssil de llarg abast".

L'AIEA alerta que l'Iran no va aturar la investigació i desenvolupament armamentístic del seu programa nuclear l'any 2003, com asseguraven fins ara els serveis d'espionatge nord-americans.

Pressió dels Estats Units

El portaveu de la Casa Blanca va declarar dilluns que espera que l'informe "doni suport a les preocupacions" de Washington i que continuarà "la pressió sobre l'Iran, per aillar-lo".

Aquest informe arriba després que els Estats Units acusessin l'Iran d'estar al darrere d'un complot per atacar l'ambaixada d'Israel a Washington i assassinar l'ambaixador Saudita. Tot i l'escalada de tensió, Obama ha assegurat que no té intenció d'atacar el país persa, que no té relacions diplomàtiques amb els EUA des del 1979.

A Israel, la premsa ha filtrat diversos informes segons els quals el primer ministre Benjamin Netanyahu i el titular de defensa, Ehud Barack, estan pressionant el nucli dur del govern i la cúpula militar per dur a terme una operació de destrucció amb raids aeris d'infraestructures nuclears iranianes.

L'Iran continua mantenint que el seu programa nuclear només té finalitats pacífiques.

stats