ORIENT MITJÀ

L’Iran oferirà un pla de seguretat per al Golf a l’Assemblea de l’ONU

Rouhani va aprofitar una desfilada militar a Teheran per fer una exhibició de força i alhora obrir una via de diàleg

El president iranià, Hassan Rouhani, va estendre la mà diumenge al seu rival regional, l’Aràbia Saudita, proposant un pla que rebaixi la tensió després de l’atac del 14 de setembre contra les instal·lacions petrolieres saudites. Teheran, a qui Washington i Riad atribueixen els atacs, respon així a l’anunci dels Estats Units que enviaran tropes per protegir els seus aliats al golf Pèrsic. Precisament ahir l’Iran va ordenar alliberar el petrolier britànic Stena Impero, que tenia retingut des del juliol acusat de violar les normes de navegació a l’estret d’Ormuz, as estratègic en el comerç mundial de petroli.

Rouhani va aprofitar una desfilada militar a Teheran per fer una exhibició de força i alhora obrir una via de diàleg. “Estenem una mà amistosa als països veïns i estem disposats a oblidar els seus errors del passat, perquè avui vivim una situació en què els enemics de l’islam i la regió, és a dir, els Estats Units i el sionisme, volen aprofitar l’esquerda que hi ha entre nosaltres”. El líder iranià va anunciar que dimecres, quan parli davant l’Assemblea General de l’ONU, presentarà una iniciativa anomenada Coalició per l’Esperança i la Pau a Ormuz, la defensa de la qual vol que sigui “autòctona”.

Els Estats Units han incrementat les sancions contra l’Iran i han anunciat el desplegament de més tropes a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units en resposta als atacs, que van fer caure la producció petroliera saudita i que van ser reivindicats pels rebels houthis del Iemen. Rohani va tornar a desvincular el seu país dels fets i va assegurar que “les mentides dels que volen atribuir els incidents de la regió a la República Islàmica seran descobertes”.

L’escalada de tensió entre Washington i Teheran va començar l’any passat, quan els Estats Units van retirar-se unilateralment de l’acord pel qual l’Iran oferia garanties de no desenvolupar armament nuclear.