Internacional 12/12/2011

Obama assegura que els soldats dels EUA deixen l'Iraq “amb el cap ben alt”

El president nord-americà escenifica al costat del primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, la retirada de l'exèrcit dels Estats Units del país àrab

Agències
1 min
Obama i Maliki, aquest dilluns a la Casa Blanca

WashingtonEls Estats Units faran efectiva la seva retirada militar de l’Iraq a finals d’any. El president nord-americà, Barack Obama, va dir ahir que els últims soldats dels EUA deixaran l’Iraq “amb el cap ben alt i amb honor”, i que serà la Història la que jutjarà la invasió d’aquest país el 2003.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa conjunta a la Casa Blanca amb el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, el president nord-americà –que havia estat molt crític amb la invasió de l’Iraq– va anunciar que, després de vuit anys, la guerra dels EUA a l’Iraq “veurà el seu final al final d’aquest mes”. Obama va avisar “països tercers” de no “interferir” a l’Iraq després de la retirada de l’exèrcit dels EUA, ja que “la sobirania del país s’ha de respectar”, va afirmar. Segons ell, els EUA deixa un Iraq “sobirà, autosuficient i democràtic”.

El demòcrata també va anunciar que els EUA“establiran un partenariat (amb l’Iraq) per la seguretat a la regió”. Per la seva banda, Al-Maliki va assegurar que la retirada de les tropes nord-americanes –encara queden uns 6.000 soldats al país– no marcarà el final, sinó “el principi” de la relació entre les dues nacions. Més de 4.400 soldats dels EUA i més de 10.000 civils iraquians han mort durant la guerra. Segons les últimes enquestes, tres de cada quatre nord-americans donen suport a la retirada, una iniciativa que també té la simpatia de la majoria de la població iraquiana.

stats