L'Iraq envia aviació militar per ajudar els kurds que combaten l'Estat Islàmic

El primer ministre iraquià promou la maniobra després que el califat islàmic guanyés terreny als kurds

El primer ministre de l'Iraq, Nuri Al Maliki, ha ordenat per primera vegada que l'aviació militar iraquiana recolzi les forces kurdes que combaten l'Estat Islàmic. La decisió és conseqüència de la derrota dels kurds d'aquest diumenge, en què els sunnites milicians del califat van aconseguir guanyar territori del nord de l'Iraq. Segons la televisió estatal iraquiana, en aquesta derrota kurda l'ISIL hauria aconseguit prendre el control d'importants fonts de recursos, com ara punts d'extracció de petroli i una de les preses més importants del país.

Fins aquest dilluns, Maliki considerava enemics tant els membres de l'ISIL com els combatents kurds, ja que acusava els territoris d'ètnia kurda d'acollir els sunnites de l'Estat Islàmic. Així, la derrota de diumenge ha suposat un canvi de rumb del primer ministre iraquià, que finalment ha decidit col·laborar amb les forces kurdes.

També com a conseqüència de la derrota de diumenge, el PKK, el partit que porta 30 anys reivindicant l'autonomia dels kurds a Turquia, ha fet una crida a tots els kurds repartits entre els diferents estats del Pròxim Orient per combatre la regió iraquiana que controla l'Estat Islàmic.