Internacional 11/10/2011

Netanyahu vol legalitzar les colònies en terra palestina

El primer ministre israelià, pressionat pels colons i per l'ultradreta, ha ordenat crear un grup de treball per establir dins la llei els assentaments construïts en territoris ocupats, informa el diari Haaretz

Agències
2 min
Desafiament Un jove fa onejar la seva bandera palestina davant de colons jueus en un barri de Jerusalem est.

JerusalemEl primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha demanat al ministre de justícia dels seu govern que creï un grup de treball per estudiar la possible legalització de colònies jueves construïdes sense autorització en territoris palestins privats, que la pròpia llei israeliana considera il·legals, informa aquest dimarts el diari Haaretz.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el diari, l'ordre de Netanyahu respon a la pressió dels colons i de l'ala més a la dreta de la seva formació, però és contrària a la posició del Tribunal Suprem d'Israel, que des del 1929 considera il·legal la construcció de cases per jueus en terres particulars palestines.

Des del mes de febrer passat, el govern israelià ha instat l'exèrcit desmantellar diversos assentaments i colònies a Cisjordània en terres privades, al mateix temps que va prometre tractar de legalitzar retroactivament colònies construïdes sobre terres palestines sense cap amo en particular.

Els desmantellaments de colònies han provocat una forta pressió dels colons i de l'ultradreta sobre el primer ministre, indica el rotatiu Haaretz. La intenció dels colons és aconseguir que el govern usi estratègies legals, com qüestionar els títols de propietat, compensar econòmicament els amos o declarar-los “absents”, per una llei otomana que permet a l'Estat fer-se amb les terres d'aquells que no les cultives, un mecanisme que ha servit sovint a la regió per suprimir drets de propietat dels palestins.

Israel també vol legalitzar les colònies construïdes –sense planificació autoritzada ni permisos governamentals– sobre terra estatal palestina, i ha demanat als tribunals la legalització de 326 cases permanents 344 caravanes, assegura Haaretz.

La comunitat internacional considera il·legals tots els assentaments jueus en territoris palestins, tant a Cisjordània com a Jerusalem Est, ocupats des del 1967. Més de 310.000 colons estan instal·lats a Cisjordània, i més de 200.000 israelians viuen al territori palestí de Jerusalem Est.

stats