Israel retira les tropes de Gaza a l'inici d'una nova treva de 72 hores

El conflicte a la franja ja ha fet més de 1.800 morts palestins i 65 israelians

Israel ha retirat totes les forces terrestres de la franja de Gaza abans de l'entrada en vigor, a les 08.00 h locals –07.00, hora catalana–, d' un alto el foc de 72 hores mediat per Egipte, segons han informat aquest dimarts fonts militars.

La treva forma part dels esforços del Caire per posar fi a un mes d'enfrontaments entre Israel i Hamàs i altres milícies de Gaza que han causat més de 1.800 morts palestins i 65 israelians. L'alto el foc va ser acceptat ahir a la nit pel govern del primer ministre Benjamin Netanyahu.

"Ens hem situat darrere del reixat fronterer. Per ara, no hem desmobilitzat ningú. Si disparen, respondrem", ha dit avui un alt comandament israelià citat a la web del diari 'Yediot Aharonot'.

Minuts abans de l'entrada en vigor de l'alto el foc, les milícies palestines han disparat diverses andanades de coets contra els principals centres urbans israelians.

Les alarmes han sonat en una trentena de localitats a la línia costanera des de Gaza a Tel Aviv, així com al voltant de Jerusalem.

Fonts militars han dit que el sistema Cúpula de Ferro ha fet caure coets per damunt de les ciutats d'Ashdod i Rishon Letzion, i la localitat de Merhavim, mentre al voltant de Jerusalem s'ha registrat l'impacte d'almenys dos en els districtes palestins de Betlem i Hebron, sense que s'hagi informat de víctimes.

Israel ha acceptat l'alto el foc en resposta a una petició d'Egipte i després que els representants de les principals milícies que negocien al Caire des de diumenge donessin el seu consentiment a un document base per iniciar negociacions que condueixin a l'aixecament del bloqueig israelià de set anys a Gaza.

Així ho va anunciar ahir al Caire el dirigent d'Al Fatah Azam al-Ahmad, cap de la missió conjunta palestina formada per representants de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) i de les milícies.

L'exèrcit israelià ja havia retirat bona part de les tropes desplegades a Gaza entre dissabte i diumenge, tot i que encara quedava un contingent d'infanteria i de blindats al sud de la franja, al voltant de la ciutat de Rafah.

Segons analistes locals, el govern israelià ha pogut consensuar la mesura després que l'exèrcit completés la destrucció dels 32 túnels de les milícies palestines descoberts a Gaza. Aquesta era la principal missió de l'ofensiva terrestre iniciada el 17 de juliol.

Si prospera aquesta nova treva de 72 hores, una delegació israeliana visitarà el Caire per abordar un acord global que posi fi a l'actual conflicte amb una sèrie de paràmetres acordats, que inclourien la reconstrucció de Gaza.