Internacional 27/12/2011

Polèmica a un poble israelià per la violència ultraortodoxa contra les dones

Els veïns de Beit Shemesh estan enfrontats pel comportaments dels jueus integristes. Hi ha convocada una manifestació aquesta tarda per protestar contra la discriminació de gènere

Efe
2 min

JerusalemAl voltant de 10.000 persones participaran aquesta tarda en una manifestació contra la discriminació de gènere a la població de Beit Shemesh, al sud-est de Jerusalem, on els últims dies jueus ultraortodoxes han protagonitzat episodis de violència contra dones i nenes, que es neguen a caminar per una acera diferent a la dels homes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president israelià, Simon Peres, ha fet aquest dimarts una crida a la ciutadania a participar a la manifestació de Beit Shemesh, focus de la creixent polèmica sobre l'augment de comportaments integristes. “Avui el poble i no només els agents de policia estan sotmesos a prova. Tot el món –els religiosos, seculars i tradicionalistes– han de defensar la naturalesa de l'estat d'Israel davant un petit grup que compromet la solidaritat de la nació”, ha declarat Peres, segons informa el mitjà electrònic 'Ynet'.

“Ningú té dret a aixecar la mà o amenaçar una nena o dona. No són els amos de l'univers”, ha dit Peres.

Centenars de jueus ultraortodoxes es van enfrontar aquest dilluns amb la policia local en dos barris diferents d'aquesta ciutat israeliana, on els haredim (literalment “temorosos” de Déu) van cremar contenidors d'escombraries i van perseguir i tirar pedres contra els agents, un dels quals va resultat ferit lleu.

El cas més recent de discriminació i assetjament contra les dones a Beit Shemesh el va patir una nena de vuit anys d'edat i família religiosa que té por a sortir al carrer després que un ultraortodoxa l'escopís per considerar que no anava vestida amb suficient modèstia.

Les comunitats ultrareligioses viuen generalment allunyades de la resta de la societat i amb regles de comportament internes en les quals la dona té un paper subordinat al de l'home, com és el cas de les línies d'autobusos segregats, on es reserven per les dones els seients del darrere.

La revelació en els últims dies de diferents casos d'assetjament i agressions contra dones, sobre tot a Beit Shemesh, van portar aquest diumenge el primer ministre, Benjamin Netanyahu, a anunciar mà dura per frenar un fenomen creixent entre els més integristes per preservar el que denominen “modèstia”, fins i tot contra jueves religioses, que vesteixen amb modèstia i es tapen el cabell per casar-se.

El cap del govern israelià té previst reunir-se en les pròximes dues setmanes amb representants del món ultraortodoxes per convèncer-los que condemnin en públic la segregació entre sexes als espais públics.

stats