Món
Internacional 14/09/2011

Israel llança un vídeo a YouTube per contrarestar la campanya palestina a l'ONU

El protagonitza el viceministre d'Afers Exteriors israelià, Danny Ayalon, i fa un repàs selectiu per la història del conflicte israeliano-àrab des de principis del segle XX. El vídeo emfatitza amb un rotund "NO" la postura dels àrabs i dels palestins vers l'existència i la sobirania d'Israel i no fa cap menció als problemes que ha creat l'ocupació israeliana

Efe
2 min

JerusalemLa diplomàcia israeliana ha llançat un vídeo aquest dimarts a través de YouTube amb el qual pretén contrarestar la campanya palestina a l'ONU a favor de la creació d'un nou estat. El vídeo, protagonitzat pel viceministre d'Afers Exteriors, Danny Ayalon, fa un repàs selectiu per la història del conflicte israeliano-àrab des de principis del segle XX, i emfatitza amb un permanent i rotund "no" la postura dels àrabs i dels palestins vers l'existència i la sobirania d'Israel. "El lideratge palestí desitja més el final de l'Estat jueu que tenir un estat propi", subratlla Ayalon en un comunicat emès per la seva oficina i en el qual convida a veure el vídeo titulat La veritat sobre el procés de pau. Segons la nota, la filmació "demostra que la raó per la qual no hi ha un procés de pau reeixit és l'obstinació” àrab, i subratlla que “la raó principal del conflicte no és la presència d'Israel a Cisjordània, sinó la successiva oposició dels líders palestins a una sobirania jueva", afegeix. El llançament del vídeo ha coincidit amb el 18è aniversari de la signatura a Washington del procés de pau d'Oslo, i precedeix la intenció palestina d'acudir la setmana que ve a l'ONU a la recerca de reconeixement internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els arguments esgrimits a la filmació ressalten, exclusivament, les postures àrabs de rebuig a Israel durant dècades, i afirmen que Israel sempre ha donat el "sí" però ha rebut "atacs terroristes" per resposta. El vídeo, realitzat amb el suport de l'ONG proisraeliana StandwithUs, és el segon que protagonitza Ayalon per explicar el que anomena "la veritat sobre alguns assumptes relacionats amb el conflicte palestino-israelià", i no fa cap menció als problemes que ha creat l'ocupació israeliana, com la colonització de Cisjordània, les restriccions de moviment a la població palestina o la violació dels drets humans. Tampoc aborda qüestions polítiques espinoses com la disputada capitalitat de Jerusalem o els refugiats, aspectes que seran tractats en una tercera producció, segons ha indicat Ayalon a la nota.

Xavier Abu Eid, portaveu de l'Organització per l'Alliberament de Palestina (OAP), ha respost a la publicació del vídeo assegurant que “Ayalon intenta contradir i amagar uns fets que tothom reconeix com a reals", entre els quals destaca que l'ocupació dels palestins "és la més llarga de la història moderna". Abu Eid considera el vídeo "una caricatura amb molts elements racistes i que simplement confirma la posició d'un govern que no ha acceptat els termes mínims per negociar ni ha implementat els acords que ja han sigut signats".

stats