NEGOCIACIONS DE PAU
Internacional 12/08/2013

Israel es contradiu i decideix alliberar presos palestins després d'anunciar més assentaments

Les últimes decisions de Tel Aviv han fet disminuir encara més l'expectativa de les converses de pau que han de començar dimecres

Agències
1 min

JerusalemIsrael alliberarà 26 presos palestins aquest dimecres d'un total de de 104 que haurien de sortir de la presó els propers dies. Aquest alliberament forma part d'un dels acords previs per a l'inici d'unes noves converses de pau entre israelians i palestins aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió adoptada per Tel Aviv contrasta amb la que va prendre diumenge, quan va anunciar la construcció de nous assentaments israelians en zones ocupades de Jerusalem est.

Israel arriba a aquestes negociacions adoptant mesures contradictòries i augmenta la baixa expectativa que ja hi ha entorn de les properes converses de pau que tindran israelians i palestins. L'Organització per l'Alliberament de Palestina (OLP) ha acusat Israel d'intentar sabotejar les negociacions de pau que han de començar aquesta setmana.

Dimecres, després de l'alliberament dels primers presos, començaran els contactes entre els palestins, liderats pel cap negociador de l'Autoritat Nacional Palestina, Saeb Erekat, i els israelians, encapçalats per la ministra de Justícia, Tzipi Livni.

Famílies en contra

Alguns israelians, la majoria familiars de víctimes dels presos palestins alliberats, han mostrat el seu desacord per la decisió del govern de Benjamin Netanyahu.

"Sento vergonya pel govern i vergonya contra el primer ministre i els seus seguidors", ha declarat al seu compte de Facebook Zvia Dhahan, el pare de la qual va morir assassinat mentre treballava a la seva plantació de tarongers el 1994.

Els alliberats compleixen condemna des d'abans dels acords d'Oslo, de 1993. La decisió es troba dins el marc dels esforços del secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, per reactivar les converses de pau tres anys després.

stats