Almenys 23 morts en l'enfrontament entre Israel i l'Iran a Síria

Tel Aviv bombardeja posicions iranianes a Damasc després d'un atac als alts del Golan

Com si els sirians no en tinguessin prou amb la guerra que està destrossant el país des de fa set anys, ara Síria s'ha convertit en el camp de batalla dels dos arxienemics del Pròxim Orient: l'Iran i Israel. Tel Aviv i Teheran han entrat en una escalada militar després de la retirada dels Estats Units de l'acord nuclear iranià. L'exèrcit israelià ha dut a terme aquesta nit una onada d'atacs sobre posicions militars iranianes a Síria en resposta a un atac sobre els alts del Golan que ha atribuït a l'Iran. Almenys 23 persones han mort i hi ha diversos ferits greus, segons ha informat l'Observatori Sirià de Drets Humans. Les víctimes són efectius de Baixar al-Assad, entre els quals hi ha 5 integrants de les forces regulars sirianes.

L’Iran adverteix Trump: “Ha comès un greu error”

Israel apunta al general que comanda la branca exterior de la Guàrdia Revolucionària Iraniana, el general Qassem Soleimani, a qui considera responsable d'haver ordenat l'atac. Israel va posar en màxima alerta les seves tropes al Golan immediatament després de l'anunci de Trump.

Aquest dijous el compte de Twitter en àrab de l'exèrcit israelià ha assegurat que els seus soldats "avancen" contra objectius iranians a Síria i han advertit Damasc que no intervingui. L'Iran ha desplegat una gran quantitat de tropes i bases militars en suport al règim de Baixar al-Assad a Síria. Després han informat de "desenes" d'atacs.

Damasc ha patit diversos bombardejos des de caces abans de l'alba. En alguns vídeos penjats a les xarxes socials es veuen defenses antiaèries. Els mitjans oficials sirians parlen d'una nova "onada de míssils israelians, que estan sent abatuts un per un". Damasc reconeix que han atacat un radar, defenses antiaèries i un arsenal, a més de posicions a la província fronterera de Qunetra. Tampoc hi ha notícies de baixes sirianes.

L'Iran, per la seva banda, guarda silenci.

El diari israelià 'Haaretz' assegura, citant fonts de seguretat, que es tracta de l'ofensiva israeliana sobre Síria més important en les últimes dècades. Fa anys que Tel Aviv adverteix que no tolerarà una presència militar iraniana directa a la veïna Síria. En els últims mesos Israel i l'Iran ja s'han enfrontat a Síria.

La retirada de Trump de l'acord nuclear amb l'Iran: més llenya a una regió en flames

Més continguts de