Israel deté 37 palestins més en l'operació per trobar els nois segrestats

L'exèrcit ha matat quatre civils en els escorcolls

L'exèrcit d'Israel ha detingut avui dilluns uns altres 37 ciutadans palestins durant l'operació engegada fa 10 dies per buscar els tres adolescents jueus desapareguts quan tornaven a una colònia a Cisjordània, el passat 12 de juny. El balanç de la cerca s'ha cobrat la vida de quatre palestins (els dos últims, diumenge) i 340 retinguts més.

La crisi oberta pel segrest del tres menors (de 16 i 19 anys) ha intensificat les tensions a Cisjordània que, juntament amb l'est de Jerusalem i la controlada Franja de Gaza controlada per Hamàs, els palestins reclamen com a part d'un futur estat.

Una portaveu de l'exèrcit israelià ha explicat que les últimes operacions s'han dut a terme a Jenin, un bastió militant, la zona d'Hebron, a prop d'on els tres van desaparèixer mentre feien autoestop. Funcionaris palestins han afegit que els soldats també han entrat a les ciutats de Betlem i Nablús.

Hamàs no ha confirmat ni negat la seva responsabilitat en la desaparició dels estudiants, tot i que el govern israelià l'acusa directament. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va assegurar diumenge que en pocs dies serà capaç de presentar proves concloents contra el grup islamista, que recentment ha tancat un acord amb l'Al-Fatah del president Mahmoud Abbas per a la constitució d'un govern d'unitat.

Precisament, el segrest dels nois i les posteriors detencions i escorcolls a ciutats palestines han tensionat les relacions entre Hamàs i Abbas, que sempre ha condemnat la desaparició dels menors jueus i ha ofert la seva col·laboració per trobar-los. De fet, les forces de seguretat palestines han estat ajudant en la recerca, una cooperació que ha suscitat la ira dels palestins.

Però també ha cridat els escombrats israelians "càstig col · lectiu" i la seva Autoritat Palestina ha intentat convocar el Consell de Seguretat de l'ONU per tractar de posar fi a les incursions.

L'Organització per a l'Alliberament de Palestina, òrgan de govern principal dels palestins, ha manifestat en un comunicat que Israel havia "reforçat els llocs de control i, de vegades tancats", interrompent els viatges, i havia prohibit qualsevol entrada o sortida d'Hebron, en els últims 10 dies.

Els Estats Units i la Unió Europea classifica Hamàs com un grup "terrorista" i eviten el contacte amb ell, assenyalant la seva negativa a reconèixer Israel, renunciar a la violència o acceptar acords de pau interins entre Israel i Palestina.