Israel reobre l'Esplanada de les Mesquites també per als jueus

Netanyahu fa una crida a la calma i a la responsabilitat

La Policia israeliana ha reobert aquest matí l'accés als jueus a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem, després que el recinte fos clausurat a les visites de membres de diferents religions per la tensió a la zona.

Poc després que es permetés l'accés, el diputat i membre de l'ala radical del partit conservador Likud, Moshé Feiglin s'ha deixat fotografiar al costat de la mesquita d'Al-Aqsa, la tercera més sagrada de l'islam, segons ha informat la ràdio pública israeliana.

Aquest diputat va demanar dijous, un dia després de l'intent d'assassinat del rabí Yehuda Glick per un palestí, que es limités l'accés a l'esplanada només per als jueus per dur a terme una pregària multitudinària per la seva ràpida recuperació.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va demanar ahir dissabte als diputats que s'esforci a fer crides per calmar la situació al voltant del Turó del Temple, la denominació jueva per a l'Esplanada, i a actuar amb mesura i responsabilitat. 

Netanyahu cedeix així a la pressió dels Estats Units que li havia reclamat que no fes dels accessos a l'Esplanada un camp de batalla pels riscos que es produís una altra Intifada.

Israel va tancar dijous passat per primera vegada en 47 anys el recinte, venerat pels musulmans, ja que alberga la mesquita d'Al-Aqsa i el noble santuari, coronat per la seva vistosa cúpula daurada i on es troba la pedra des de la qual es creu que Mahoma va ascendir als cels a lloms del seu cavall Burac.

El lloc també és sagrat pel judaisme, que durant més de dos mil·lennis ha resat pels bíblics temples destruïts i l'emplaçament situa aquest mateix lloc, en un penyal de la Muntanya Moriah.

Al llarg del cap de setmana local -divendres i dissabte-, la Policia israeliana ha detingut 17 persones en relació amb vulneracions de l'ordre a Jerusalem, va afegir l'emissora israeliana.