Internacional 16/11/2011

Monti serà primer ministre italià i assumirà la cartera d'Economia

L'excomissari europeu ha anunciat els membres del nou govern, de perfil tècnic. El director general del segon banc més gran d'Itàlia serà el nou ministre de Desenvolupament Econòmic, Infraestructures i Transports

Ara
2 min
Monti després de la ronda de contactes amb els partits, a Roma / AFP

BarcelonaL'excomissari europeu Mario Monti, president del govern de transició designat després de la dimissió de Silvio Berlusconi, ha presentat aquest dimecres al president de la República, Giorgio Napolitano, l'executiu que té com a missió principal aprovar i aplicar les doloroses reformes que exigeix Brussel·les perquè Itàlia redueixi el seu dèficit i reanimi la seva economia. El mateix Monti serà primer ministre i portarà la cartera d'Economia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou executiu compta amb quatre viceministres i s'ha creat un macroministeri del Creixement, que aglutina les carteres de Desenvolupament Econòmic, Infraestructures i Transport. Al capdavant d'aquest ministeri hi haurà Corrado Passera, director general del segon banc més important d'Itàlia, Intensa Sanpaolo.

Mario Monti ha presentat un govern amb onze ministres amb cartera i cinc sense cartera. Tres dones ocuparan les carteres d'Interior, Justícia i Treball, i Igualtat. Una d'elles és Ana Maria Cancellieri, que serà ministra d'Interior.

El jurista Antonio Catricala, cap de l'Oficina de la Competència, serà sotssecretari a la presidència del Consell. Francesco Profumo, enginyer, professor universitari i president del Consell Nacional de la Recerca d'Itàlia, serà ministre d'Educació, Universitat i Recerca. Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat Sant'Egidio –institució influent de l'Església a escala diplomàtica–, serà el nou ministre de Cooperació Internacional. El seu nomenament evidencia la influència catòlica en el nou executiu. El mateix Monti és un catòlic practicant antic alumne dels jesuïtes

Amb aquest executiu tècnic Mario Monti vol tranquil·litzar els mercats i restablir la seva confiança cap al país. L'excomissari europeu ha optat només per perfils tècnics.

Des que el president de la República li va encarregar la formació del nou govern, Monti s'ha mostrat convençut que Itàlia pot sortir de la crisi i superar la “situació difícil” per la qual passa el país. Després de formalitzar davant de Napolitano l'acceptació del càrrec de primer ministre i presentar els membres del seu executiu, el president designat i els nous ministres hauran de jurar el seu càrrec a les cinc de la tarda i es reuniran en consell de ministres. Es preveu que aquest dijous la Cambra de Diputats investeixi el nou executiu amb un vot de confiança.

Els últims dos dies Monti ha mantingut converses amb els diferents partits italians per recaptar suports. L'excomissari ha aconseguit el suport de la formació de Berlusconi, el Poble de la Llibertat (PDL), així com de les formacions centristes i del principal partit de l'oposició, el Partit Democràtic. Amb aquests suports, l'economista compta amb una àmplia majoria per ser investit primer ministre italià a la Cambra de Diputats i al Senat. L'única formació que s'ha mostrat en contra d'un govern tècnic liderat per Monti ha sigut l'antic soci de govern del Cavaliere, la Lliga Nord.

En principi Mario Monti vol mantenir-se al capdavant del govern de transició fins a les pròximes eleccions legislatives, previstes pel 2013.

stats