El govern italià convoca l'ambaixador francès i s'embranquen en una picabaralla per l''Aquarius'

Salvini retreu la hipocresia d'Espanya, que només ha acceptat 16.000 demandants d'asil

La crisi diplomàtica oberta entre els governs de Roma i París s'agreuja arran de la negativa de permetre l'atracament del vaixell 'Aquarius', que ja navega rumb a València amb les 627 persones rescatades d'un naufragi la setmana passada. Lluny d'asserenar els ànims, en una compareixença al Senat, el ministre italià de l'Interior, Matteo Salvini, ha exigit a França que demani perdó per haver acusat el seu govern de "cínic" i "irresponsable" pel veto al vaixell de l'ONG SOS Mediterranée i ha instat el president Emmanuel Macron a "posar en practica les seves paraules" i demostrar la seva generositat acceptant l'entrada de més migrants al seu país. De moment, Itàlia ha convocat l'ambaixador francès , Christian Masset, per notificar-li que el to que han utilitzat és "inacceptable".

Salvini també ha tingut paraules per a la Unió Europea, a qui ha demanat que en lloc de criticar la gestió italiana, s'avingui a buscar una solució definitiva per a la crisi migratòria del Mediterrani o, en cas que sigui incapaç de trobar-ne, "que calli per sempre". El nou govern italià, fruit de la coalició entre la xenòfoba Lliga Nord i els populistes del Moviment 5 Estrelles, ha fet de la immigració el seu cavall de batalla i, en aquesta nova crisi, el 'leghista' Salvini ha repetit que el seu principi bàsic continua sent el de "primer els italians".

Just després que se sabés que el president espanyol, Pedro Sánchez, havia ofert València com a port segur per a l''Aquarius', Salvini va exclamar al seu Twitter un expressiu "Victòria!", però avui ha tirat d'ironia per matisar que, com França, Espanya encara té molta feina a fer per igualar les xifres de solidaritat amb els migrants. Així, ha volgut agrair "als amics espanyols el seu bon cor per haver acollit el vaixell de SOS Méditerranée i de Metges Sense Fronteres (MSF), però ha recordat que Espanya "només compta amb prop 16.000 demandants d'asil mentre que a Itàlia n'hi ha 170.000".

Salvini no està sol defensant la duresa de les decisions del govern –que, segons els experts, violen diversos drets i legislacions– i el segon vicepresident italià i líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio, ha culpat França "d'expulsar cada dia immigrants" que intenten creuar  des de les ciutats frontereres italianes de Ventimiglia i Bardonecchia.

Mentre la picabaralla dialèctica i diplomàtica augmenta de to, la situació dels vaixells de rescat que operen al Mediterrani Central es manté entre la incertesa i el temor que la prohibició a atracar en ports italians i maltesos faci inviable la seva tasca d'auxili als naufragis. Salvini ha insistit que no pensa canviar l'ordre d'impedir que vaixells operats per ONGs arribin a port. És el cas del vaixell de l'ONG alemanya Watch Sea, que espera instruccions a alta mar sobre cap on posar rumb amb els 41 supervivents i 12 cadàvers que va rescatar ahir dimarts d'un naufragi a poques milles de Líbia. 

Més sort ha tingut el vaixell de la Guàrdia Costera italiana amb 932 immigrants a bord i dos cadàvers que ja ha atracat al port sicilià de Catània després d'haver participat en set operacions diferents per embarcacions de la missió europea EUNavforMed i alguns mercants i ser transbordat a la patrullera Diciotti. En aquest cas, Roma no hi posa impediments perquè es tracta d'un vaixell militar italià.

Més continguts de