BALANÇ DE LA TRAGÈDIA
Internacional 31/05/2012

Itàlia apuja els impostos per ajudar els afectats pels terratrèmols

Itàlia pagarà cars els terratrèmols. L'economia del nord patirà un sotrac, els italians hauran de pagar més cara la benzina i no es descarta apujar l'IVA per fer front a la doble catàstrofe.

Sandra Buxaderas
3 min
Un home dóna menjar al seu fill en una de les tendes d'evacuats que ha instal·lat Protecció Civil a Emília-Romanya.

ROMAL'aparició ahir del cos d'un operari, la dissetena víctima mortal del terratrèmol de dimarts, ha atiat la polèmica sobre la falta de protecció antisísmica de moltes naus industrials al nord d'Itàlia. El sisme també ha provocat 350 ferits, ha obligat a evacuar 15.000 persones, ha malmès l'economia de sectors importants de les regions d'Emília-Romanya i Llombardia i ha obligat el govern de Mario Monti a augmentar els impostos, ja que les caixes de l'estat estan buides. Des d'avui s'encareix la benzina, i s'estudia si cal apujar l'IVA.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La por continua viva al nord del país, ja que l'Institut Nacional de Sismologia no ha descartat que encara hi pugui haver rèpliques tan fortes com les del 20 i el 29 de maig, de 5,9 i 5,8 graus a l'escala de Richter, respectivament. Els últims deu dies hi ha hagut un miler de rèpliques de diferent magnitud. Només la nit de dimarts a dimecres es van registrar 60 sacsejades. Protecció Civil va córrer ahir per tenir a punt 5.000 places més als campaments que acullen els que han perdut la casa o no s'atreveixen a dormir-hi.

A part, la confiança dels italians en el país s'ha erosionat una mica més, ja que s'ha fet palès que moltes fàbriques no són prou segures. "El treball ha estat l'epicentre del sisme", va lamentar la ministra del ram, Elsa Fornero. "La política estatal sobre construcció de naus ha sigut suïcida", va afegir la fiscalia de Mòdena, que ha obert una investigació. "Fins fa poc, la normativa permetia la construcció de naus amb elements prefabricats, pensats només per resistir el vent", va defensar el col·legi d'enginyers de la ciutat.

A més caldrà evitar que la màfia fiqui la mà en la reconstrucció, com ja ha advertit el president de la regió més afectada, Emília-Romanya, Vasco Errani. I hi ha una gran divisió sobre si dissabte cal organitzar la tradicional parada militar per celebrar la Diada de la República. Tot i això, s'ha desfermat la solidaritat entre italians -s'han activat comptes bancaris per ajudar els afectats i moltes empreses han anunciat donacions-, i la Comissió Europea s'ha mostrat disposada a donar un cop de mà.

Encariment de la benzina

El consell de ministres italià, d'entrada, ha aprovat un augment de les taxes sobre la benzina que encarirà el fuel dos cèntims per litre des d'avui mateix i fins a finals d'any. L'estat espera recaptar 500 milions d'euros. "Els italians ho entendran", va confiar ahir Vasco Errani. Però els sindicats i els consumidors van criticar la mesura, ja que el país viu una situació econòmica molt difícil.

A més, Monti va ser ambigu en comentar la possibilitat d'augmentar també l'IVA. "Crec que s'ha d'evitar, però ja ho veurem", va dir. I, dirigint-se a la població afectada pel sisme, els va prometre: "Ningú no us deixarà sols". Per ara, les persones afectades no hauran de pagar impostos fins a finals d'any i també veuran posposat el pagament de la hipoteca. Els municipis afectats podran endeutar-se per ajudar la població, ja que quedaran exclosos del compliment del Pacte d'Estabilitat.

La patronal Confindustria lamenta que els danys econòmics pel sisme "tindran efectes duradors en sectors importants i agreugen un quadre ja difícil". Només al sector agrícola d'Emília-Romanya s'han calculat per ara danys per valor de 500 milions d'euros, entre els quals en els establiments d'elaboració del vinagre balsàmic de Mòdena i del formatge parmesà. Ahir la fàbrica dels cotxes de luxe Maserati seguia tancada en previsió de nous sismes, igual que les escoles. La veïna Llombardia, tot i que va patir menys el sisme, calcula almenys 100 milions d'euros de pèrdues.

stats