Internacional 13/06/2011

Itàlia rebutja massivament la construcció de noves nuclears i la immunitat de Berlusconi

Nova derrota electoral de Silvio Berlusconi, que s'enfronta a un creixent rebuig popular

Agències
2 min
Angelo Bonelli, líder dels Verds, celebra els resultats a Roma. EFE

RomaLes primeres dades oficials del referèndum que s'ha tancat avui a Itàlia revelen que els italians han rebutjat massivament, per un 95%, la privatització de l'aigua i l'encariment de les tarifes, la construcció de quatre noves centrals nuclears, i la llei que permet al primer ministre, Silvio Berlusconi, no presentar-se als tribunals excusant-se en obligacions del càrrec

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La participació en la quàdruple consulta gairebé ha arribat al 57%, superant àmpliament el 50% més un dels vots necessaris per fer vinculant el referèndum per derogar aquestes quatre lleis. El 93% dels electors hauria expressat el seu rebuig a les quatre preguntes. El resultat suposa el segon cop electoral per Berlusconi, després que a les eleccions municipals de fa 15 dies perdés alcaldies tan significatives com la de Milà, la seva ciutat natal.

Hores abans que es tanquessin els col·legis, Berlusconi va declarar en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que donava per feta la derrota del govern al referèndum, afirmant que "Itàlia dirà adéu a l'energia nuclear i haurà d'apostar fort per les renovables". L'oposició ha criticat durament la intervenció perquè Berlusconi no ha respectat el silenci que la llei imposa en les jornades electorals. El ministre de l'Interior, Roberto Maroni, també va trencar el silenci per dir que s'assoliria el referèndum.

La consulta, impulsada pels Verds i el partit opositor Itàlia dels valors, havia convocat 50,5 milions d'italians a les urnes, però el propi Berlusconi havia animat l'abstenció instant els italians a "quedar-se a la platja". Il Cavaliere no va anar a votar i es va refugiar a la seva mansió de Villa Certosa. Les seves cadenes han prestat molt poca atenció a la consulta.

Berlusconi demostra així que és conscient de la fragilitat del seu govern, que s'enfronta a una creixent desafecció popular, que es va fer visible, entre d'altres, en les manifestacions en defensa de la dona pel cas Ruby. La majoria parlamentària del Cavaliere es basa en el suport de la Lliga nord i una vintena de diputats trànsfugues.

Quan la consulta ja s'havia convocat es va produir l'accident nuclear de Fukushima. Berlusconi va aprovar aleshores una llei que endarreria però no cancel·lava la construcció de quatre centrals nuclears prevista des de principis de la legislatura. El mateix primer ministre ho va justificar explicant que calia guanyar temps per què s'esvaís la por i es pogués reprendre el programa nuclear. El Tribunal Suprem i més tard el Constitucional van obligar a celebrar la consulta sobre la nova llei. Això va generar un embolic jurídic i els 3,3 milions d'italians residents a l'estranger van començar a votar amb les paperetes velles, referides a la primera versió de la llei. Tot apunta, però, que la maniobra acabarà sent ineficaç, perquè amb l'elevada participació, els vots dels emigrants no seran determinants.

stats