Internacional 14/07/2018

Itàlia autoritza el desembarcament de 450 migrants i pressiona la UE

Giuseppe Conte ha anunciat que els rescatats seran traslladats a diversos països europeus

Ara
3 min
Des que va arribar al govern italià, el ministre de l'Interior Matteo Salvini dificulta l'arribada de migrants a Itàlia.

BarcelonaUn cop més, i com si fos ja un costum, dos vaixells amb centenars de migrants que acabaven de ser rescatats d'un vell pesquer procedent de Líbia –aquesta vegada eren 450 persones en total– esperen a les aigües del Mediterrani Central sense tenir cap port per desembarcar. En un primer moment, ni Itàlia ni Malta, els dos països segurs més propers, han volgut fer-se càrrec del desembarcament. Les hores passaven i semblava que es podria repetir un cas cop el del vaixell 'Aquarius', que arran de la negativa de Roma va acabar arribant a València per desembarcar més de 600 migrants.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Finalment, però, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha anunciat a través del seva pàgina de Facebook que les dues naus –una de la Guardia di Finanza italiana i l'altra de l'agència europea Frontex– podrien atracar a Itàlia, suposadament a Sicília. Això sí, bona part hauran de ser traslladats a altres països de la Unió Europea.

De fet, Conte ha assegurat que França i Malta n'acolliran 100, i que el Itàlia també en rebrà uns quants. "Aviat s'hi sumaran altres estats europeus", ha afegit el primer ministre, que ha celebrat que "és un resultat important" que confirma que "finalment Itàlia comença a ser escoltada" en matèria d'immigració, perquè porta temps demanant a Europa que, davant les contínues arribades en territori italià, es reparteixin les responsabilitats i que els altres estats acullin més sol·licitants d'asil.

Conte mateix ha detallat en el comunicat que aquest acord ha arribat després de mantenir contacte amb 27 caps d'estat de la UE. En aquest sentit, el polític italià ha enviat una carta a la resta de socis de la UE per demanar que s'apliquin les conclusions del Consell Europeu de finals de juny, "que preveuen la plena implicació de tots els països".

Salvini i Líbia

Ha sigut aquest dissabte al matí que Roma ha informat que una nau de la Guardia di Finanza i una altra de Frontex havien evacuat els migrants d'un pesquer que havia sortit de la costa líbia hores abans. Les reaccions no han trigat a arribar. El govern de Malta ha dit que era conscient de la presència de les naus però que la costa italiana quedava més a prop que la seva i que, per tant, era Roma qui havia de facilitar el desembarcament.

En un primer moment, el polèmic ministre de l'interior, Matteo Salvini –que ha impulsat una política fèrria contra la immigració irregular–, ha respost que s'oposava a cedir cap port, i que fins i tot es va plantejar l'opció de retornar-los al país nord-africà.

Es desconeix la majoria de detalls dels rescatats. Només ha transcendit que vuit immigrants, nens i dones, han sigut traslladats a Lampedusa per proporcionar-los assistència mèdica, perquè n'hi ha que presenten greus signes de desnutrició, segons han informat els mitjans locals.

Una situació que es repeteix

D'ençà que la Lliga Nord, el partit de Salvini, governa amb el Moviment Cinc Estrelles a Itàlia s'ha impulsat una política fèrria contra la immigració irregular i ja no es permet el desembarcament als seus ports d'immigrants rescatats per les ONG. Les darreres setmanes n'hi ha hagut diversos casos, alguns de tan mediàtics com el de l''Aquarius', que finalment va acabar arribant a València; o el 'Lifeboat', que el 27 de juny va atracar a Malta després d'estar-se sis dies al mar esperant a rebre un port per portar-hi 230 immigrants.

Fa uns dies Salvini fins i tot va arribar a retardar el desembarcament d'un vaixell de la seva Guàrdia Costanera, la Diciotti, amb 67 immigrants transbordats d'un vaixell privat, atès que alguns havien amenaçat presumptament l'equip que els va salvar perquè creien que no els portarien a Europa. La Diciotti va arribar dijous a la tarda al port sicilià de Trapani, però Salvini no va permetre baixar als immigrants del vaixell fins a la mitjanit i dos d'ells ho van fer escortats per la policia, després que la fiscalia investigués els fets.

A més, la feina d'organitzacions humanitàries com la badalonina Proactiva Open Arms, que s'han convertit en els ulls que denuncien el que passa al Mediterrani, també és cada cop més costosa com a conseqüència de la persecució que reben des de Roma i dels socis europeus.

La política de Salvini arriba després d'anys d'arribades massives d'immigrants, tot i que a la baixa des de fa diversos mesos. Només aquest any, per exemple, han desembarcat en territori italià 17.168 immigrants procedents del nord d'Àfrica. L'any passat durant el mateix període van desembarcar-ne 86.520.

stats