Ja és oficial: comença la transició de poders cap a l’administració Biden

Sense admetre la derrota, el president sortint accepta que s'iniciï el procés de transició

Setze dies ha trigat l'administració Trump a obrir-li la porta a Joe Biden. Més de dues setmanes des que el demòcrata va guanyar les presidencials, un temps que ha transcorregut entre la negació i les demandes judicials del president. I encara que Donald Trump segueix sense reconèixer la derrota, aquesta matinada el seu govern ha obert oficialment el procés de transició entre administracions, la qual cosa permetrà a l'equip de Biden l'accés a fons federals i a informació classificada.

Joe Biden presenta part del seu govern

No és que Trump admeti la victòria de Joe Biden, però és la confirmació de l’inici d'un procés imparable que culminarà el 20 de gener amb la presa de possessió del 46è president dels Estats Units. La notícia arribava passada la mitjanit, hora catalana, amb la notificació que l'administradora dels Serveis Generals, Emily Murphy, havia estampat la seva firma en el document que obre el procés de traspàs de poders. Un pas burocràtic i automàtic després de cada nit electoral que aquest any s'ha retardat a causa de les pressions de la Casa Blanca.

Trump, que insisteix que seguirà litigant pels resultats, ha dit en un tuit que ell mateix ha donat les indicacions "en el millor interès per al nostre país" i per posar fi al suposat assetjament que hauria rebut la funcionària. Murphy, per la seva banda, ha assegurat en una carta adreçada a Joe Biden que ha arribat a la conclusió "de manera independent" que el demòcrata és l’"aparent" guanyador dels comicis. En un comunicat, l'equip del president electe ha qualificat la decisió de "pas necessari per començar a abordar els reptes que enfrontem, incloent-hi controlar la pandèmia i recuperar l'economia".

Aquest dimarts, Joe Biden farà la presentació pública dels primers càrrecs de la seva futura administració. Donald Trump, per la seva banda, presidirà la tradicional cerimònia de l'indult al gall d’indi amb motiu de la propera festivitat d'Acció de Gràcies.