MÓN
Internacional 16/03/2011

El cònsol del Japó a Catalunya critica l'alarmisme del comissari europeu d'Energia

Hidehiro Tsubaki creu que Günther Oettinger no va ser “responsable” en descriure la situació al Japó com un “apocalipsi”

Redacció
2 min

BarcelonaEl cònsol general del Japó a Catalunya, Hidehiro Tsubaki, ha carregat en una entrevista a RAC1 contra les paraules del comissari europeu de l'Energia, Günther Oettinger, que ahir va dir que la situació que viu el país nipó podria ser descrita com un “apocalipsi”. Tsubaki creu que el comissari no hauria d'haver fet aquestes declaracions perquè és “responsable” de la reacció de la població. “És polític, no profeta”, ha dit el cònsol, que considera que “cal informació precisa i transmetre un missatge de calma”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tsubaki ha reconegut que la quantitat de radiació a la zona afectada puja i baixa per moments però encara hi ha 20 vegades menys material radioactiu que la que rebem quan ens fem una radiografia, segons les paraules del cònsol. El cònsol no ha volgut fer servir la paraula “herois” per descriure els 50 enginyers que continuen treballant contra el rellotge per evitar que es produeixi una fusió nuclear, però ha insistit que “estan fent el màxim esforç per complir amb la seva responsabilitat”.

Tsubaki també ha agraït la reacció de la societat catalana després del terratrèmol i el greu tsunami que van assotar el país i que han provocat els problemes en les centrals nuclears. El cònsol ha remarcat que és una situació excepcional en què s'han encadenat tres accidents. “Mai ho havíem experimentat”, ha dit Tsubaki, que ha expressat el seu agraïment a la Generalitat per oferir al país nipó “des del primer dia” equips de rescat, metges i forenses. Tsubaki, que ha estat en contacte amb el director general de cooperació al desenvolupament, Carles Llorens, i amb el secretari d'Afers Exteriors, Senén Florensa, ha dit que, malgrat que encara estan analitzant quin tipus d'ajuda necessiten, tot sembla apuntar que caldran aliments, aigua, combustible, medicaments i mantes per a les més de 440.000 persones que actualment es troben allotjades en els 12.500 refugis que s'han muntat arreu del país. “Som conscients que el món és amb el Japó”, ha dit el cònsol, que també s'ha mostrat satisfet perquè el consell executiu hagi declarat la diada de Sant Jordi com el dia de la solidaritat amb el Japó.

stats