Internacional 16/02/2011

El Japó suspèn la caça de balenes després de la persecució dels manifestants

Els intents constants de la Sea Sheperd Conservation Society (SSCS) d'interrompre la caça de balenes han irritat el govern nipó, i aquest ha aturat momentàniament l'activitat "perquè la seguretat és prioritària"

2 min
japobalenes

TòquioEl Japó ha suspès de moment la seva caça anual de balenes a l'Antàrtic després d'una persecució d'un grup molt actiu contra aquesta pràctica a la seva nau d'abastament, i podria ara fer retornar la flota, segons han dit fonts oficials del govern. Els intents constants de la Sea Sheperd Conservation Society (SSCS) d'interrompre la caça de balenes ha irritat el Japó, un dels tres únics països del món que continuen duent a terme aquesta pràctica. El govern nipó defensa la caça de balenes assegurant que és una tradició cultural molt important per als japonesos. "La seguretat és prioritària. Per això la flota ha aturat la caça científica de balenes", ha dit Tatsuya Nakaoku, membre de l'Agència de Pescadors del Japó.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Preguntat sobre si aquest país està considerant fer retornar la flota abans del previst, Nakaoku ha dit que no es descarta aquesta opció i ha afegit que els plans de cacera no s'estaven desenvolupant segons el previst. El Japó va introduir el concepte de cacera de balenes per motius científics el 1986, amb l'objectiu d'esquivar la prohibició de caçar-ne per motius comercials. L'argument principal va ser que el país tenia el dret d'observar l'impacte de les balenes en la indústria pesquera. La flota de caçadors japonesos, que consisteix en un grup a l'entorn de 180 persones en quatre vaixells, té previst sacrificar unes 850 balenes en aigües antàrtiques, d'ara i fins al març. En el mateix termini, l'any passat el Japó en va caçar 506 exemplars, una xifra força inferior de la planejada, que també era de 850.

L'any passat Austràlia va presentar una queixa contra el Japó al Tribunal Penal Internacional de l'Haia amb l'objectiu d'aturar la caça científica de balenes a l'oceà austral. S'espera que la decisió no es doni com a mínim fins al 2013. D'altra banda, un activista de la SSCS va ser condemnat a dos anys de presó per un tribunal japonès el juliol passat per abordar un balener. També cal recordar que un dels vaixells de l'ONG es va enfonsar l'any passat després de xocar amb un altre balener japonès.

stats